Opasna praksa: Lijekovi se prodaju kao second hand roba?

99
Foto: Mirela Ilenić FB

Na zagrebačkom Hreliću protekle nedjelje mogli su se kupiti lijekovi protiv bolova, protiv povišenog krvnog tlaka, malo vitamina i nešto antihistaminika. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako takve lijekove ne kupujete ni u ludilu.

O svemu je na društvenim mrežama izvijestila zabrinuta građanka, koja je po struci farmaceutska tehničarka.

“Iako je današnji posjet slavnom sajmu imao jednu sasvim drugu potragu (uspješno odrađenu i pomalo također sramotnu) ostala sam itekako zabrinuta kutijom punom lijekova. Ono što je još zapanjujuće da se upravo oko ove kutije i “prodajnog mjesta” nalazilo nekoliko vidno socijalno ugroženih osoba koje su tražile i pregledavale kutijice po 5 kn u potrazi za lijekom protiv bolova, a “prodavač” je tumačio što je za što.

Zgrožena zamolila sam ljude da to ne kupuju i da lijekove potraže u ljekarni Crvenog Križa.

Tražim i razmišljam kako da ovaj događaj komentiram, ovu situaciju koja će biti ovdje i iduće nedjelje. Koga da kontaktiram, koga da upozorim, kako da upozorim…ne znam. Znam samo da je ovo strašno opasno i apeliram na one koji imaju ovlasti da ovo sklone, jer kao što možete vidjeti ne radi se o vitaminima već ozbiljnim lijekovima koje će netko kupiti”, napisala je na društvenim mrežama farmaceutska tehničarka Mirela Ilenić.
Snimka zaslona 2022-07-01 101342
Izvor: Screenshot FB

HALMED: To može biti vrlo opasno

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nipošto ne preporučuju nabavu lijekova na Hreliću. Upozoravaju kako to može biti vrlo opasno.

“Uputili bismo pacijente da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet lijekovima na malo jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi.

Također, pacijenti se prije primjene lijekova o njihovom izboru i pravilnoj primjeni trebaju savjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Kupnjom lijekova na crnom tržištu građani svoje zdravlje izlažu velikom riziku jer je lijekove koji se nude putem ilegalnog distribucijskog lanca nemoguće kontrolirati (npr. lijekovi mogu biti neispravno skladišteni i transportirani, a samim time i oštećeni i neispravni za primjenu) i iznimno je velika pojavnost krivotvorina opasnih po život i zdravlje pacijenta.

 Pacijenti bi trebali znati da se na pakiranju lijeka i uputi o lijeku nalaze važni podaci poput roka valjanosti lijeka, doziranja, načina primjene i čuvanja lijeka. Uz svaki lijek priložena je i uputa o lijeku koja se može pronaći i u bazi lijekova na internetskim stranicama HALMED-a. Također, pojedine lijekove, poput primjerice antibiotskih oralnih suspenzija nakon prvoga otvaranja i pripreme potrebno je čuvati u hladnjaku, na način naveden u uputi/pakiranju. Savjetujemo da se iz mjera predostrožnosti lijek svakako čuva onako kako je propisano u uputi i na pakiranju lijeka kako bi se osigurala odgovarajuća kakvoća lijeka, samim time i sigurnost i učinkovitost lijeka”, napominju za Dnevnik.hr

L.B.

Komentari