Oglasio se i redatelj serijala “Fiume crno-crveno Rijeka (F.C.C.R)”: Moja predviđanja o mogućim reakcijama gledateljstva bila su točna

2520

Nakon što je prikazana zadnja epizoda dokumentarne serije “Fiume crno-crveno Rijeka (F.C.C.R)” na HTV-u i nakon što su se na stranicama riječkih Facebook grupa i u grupi “Ako mene pitaš” Leonide Domijan Fišter pojavile mnoge oprečne reakcije na seriju, oglasio se i redatelj Vanja Vinković. Redatelj se osvrnuo na povratne informacije koje je dobio na serijal, a evo i što je o svemu kazao:

“Nakon prikazanih svih šest nastavaka mog dokumentarnog serijala Fiume crno – crveno Rijeka (F.C.C.R.) na Hrvatskoj radioteleviziji, srdačno zahvaljujem svima na brojnim čestitkama, pohvalama i podrškama za taj moj, zasad, najsloženiji scenaristički i redateljski uradak! Prema primljenim pozitivnim porukama, ostvario sam svoj cilj primjene temeljnih profesionalnih novinarskih pravila u obradi tema, pri čemu je poštovanje sugovornika i njegovih stavova, kao i tijekom razgovora dovoljan odmak od vlastitih političkih i društvenih „predrasuda“, bio ključan da mogu neskromno, ali staloženo zaključiti kako će moj serijal (p)ostati i vrijedna povijesna građa.

Moja predviđanja o mogućim reakcijama gledateljstva bila su točna: serijal je svoju publiku pronašao među dobronamjernim ljudima različitih usmjerenja kojima je još uvijek stalo do kritičkog promišljanja stvarnosti u kojoj se nalaze usprkos snažnim utjecajima raznih „kolektivista“ koji nameću svoje ideološke odrednice putem „samopropisanih“ ispraznica „političke korektnosti“ i „govora mržnje“ pod kojima se počesto krije totalitarni „verbalni delikt“ i medijska (samo)cenzura. Iskreno se nadam da će i dalje znati pravodobno prepoznavati i izgledne distopijske opasnosti na temelju totalitarnih primjera prikazanih u mom serijalu, kako bi ih odlučno odbacili slobodnom voljom vlastitog prosuđivanja i zdravog razuma.
Isto tako, ostvarilo se i moje predviđanje da totalitaristi svih političkih boja neće biti sretni jer serijal razotkriva njihovo provedbeno djelovanje: osmisli (radikalnu) političku ideju, objavi proglas, okupi pristaše, naglasi probleme, pronađi financijere, zavladaj medijima, prokaži neprijatelje, unesi razdor, ponudi rješenje, pridobi gomilu, uništi oporbu, vladaj vječno. Njima su se svojim izjavama pridružili i zadrti društveni aktivisti koji pod plaštom „liberalne“ parlamentarne demokracije promiču jednoumlje i ne dopuštaju svjetonazorsku različitost i ideološku slobodu, što neminovno vodi u neki oblik totalitarizma. No niti jedni, niti drugi, nisu argumentirano opovrgli niti jednu prikazanu i/ili izgovorenu povijesnu činjenicu, već su, kao i obično, pribjegli otrcanom blaćenju udruženim „hijenskim čoporom“.
Oglasili su se i razni malomišćanski pametnjakovići koji bi, dakako u njihovoj verziji realnosti, to bolje napravili, sladostrasno prebirući po svakoj sekundi kako bi pronašli neku tehničku pogrešku koja se uvijek dogodi i kod jačih produkcija, bacajući sulude ideje o koncepciji mog autorskog djela i kakva je po njihovom „stručnom“ mišljenju trebala biti, otkrivajući u međusobnom ping-pongiranju na društvenim mrežama, Urbi et Orbi, moje „prave“ namjere i zašto sam prikazao „baš to, a ne ono“, što nadmašuje i neke gadnije oblike paranoje. No, sve to obijesno majmuniranje u simbiozi s dokazanim nedostatkom temeljnih znanja bilo bi u sveopćoj trivijaliziranosti riječkog i hrvatskog društva čak i zanimljiv primjer autohtonog grotesknog primitivizma, da nije ipak duboko prožeto običnom ljudskom zloćom.
Toliko.”
Snimka zaslona 2021-09-04 091954
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari