Održan sastanak HTZ i turističkih zajednica PGŽ. Trenutno u Hrvatskoj boravi 312 000 turista

24
Izvor: HR turizam

U Crikvenici je jučer, 3. srpnja održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice i turističkih zajednica Primorsko-goranske županije.

Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koordinacijskom sastanku prisustvovali su direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te oko 25 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije. Sastanak je otvorila Irena Peršić Živadinov naglasivši kako se na Kvarneru, nakon Istre, u ovim trenucima realizira najveći turistički promet. Direktor Staničić predstavio je promotivne aktivnosti HTZ-a u 2020. godini na ključnim emitivnim tržištima, kao i aktivnosti koje se provode i koje će se provoditi s ciljem promocije turizma na inozemnom i domaćem tržištu.

Na koordinacijskom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim promotivnim aktivnostima koje će se HTZ provoditi u suradnji s turističkim zajednicama Primorsko-goranske županije. „U ovim se trenucima u Hrvatskoj odmara više od 312 tisuća turista od kojih njih najviše boravi u Istri te oko 72.000 na Kvarneru. Sve su intenzivnije i aviolinije naših strateških partnera koje Kvarner spajaju sa Düsseldorfom, Hamburgom, Stuttgartom, Frankfurtom, Londonom, Rigom, ali i Eindhovenom i Varšavom“ istaknuo je direktor Staničić nadodavši kako u ovim trenucima na Kvarneru turistički promet bilježi 115 hotelskih objekata te 48 kampova.

Nazočni su pozdravili novu željezničku trasu češkog prijevoznika RegioJeta putem koje su Rijeka i Kvarner povezani s tržištima Češke, Slovačke, ali i Slovenije kroz koju prolazi vlak koji će do kraja kolovoza svakodnevno prometovati na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka i prevesti preko 30.000 putnika.

Direktor Staničić također je istaknuo kako je HTZ za vrijeme pandemije kreirao tri kampanje i održavao vidljivost Hrvatske kroz medije i društvene mreže, što je omogućilo Hrvatskoj da bude jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se u ovim trenucima odvija turistički promet. Većoj vidljivosti Rijeke i Kvarnera primjerice na tržištu Velike Britanije sigurno će pridonijeti novi dvomjesečni broj za srpanj i kolovoz poznatog travel časopisa Wanderlust koji svojim milijunskim čitateljima sugerira što sve vidjeti i posjetiti u 72 sata boravka u Rijeci i na Kvarneru.

“Dogovorili smo se oko otvorenih pitanja, kao što je naplata turističke pristojbe unutar nautičkog turizma. HTZ upravo kroz par dana završava web aplikaciju za nautičare kako bi nautičari dodatno olakšali naplatu i evidenciju turističke pristojbe za naše nautičare. Pozivam sve da budemo odgovorni i da se držimo svih procedura koje se moramo pridržavati, da budemo primjer našim turistima koji dolaze u Hrvatsku” istaknuo je Staničić.

Trenutno prema podacima eVisitor u Hrvatskoj boravi 330.000 turista, što je u usporedbi s istim danom prošle godine oko 40% manje turista.

Koordinacija_TZ-Kvarner-1024×768
Izvor: HR turizam

Što se tiče turista iz Slovenije, Staničić je izjavio kako su slovenski turisti trenutno drugi po redu u broju dolazaka i noćenja u Hrvatskoj, te su do danas ostvarili oko milijun i 100 tisuća noćenja. “Mi smo u dnevnom kontaktu s HTZ predstavništvom u Sloveniji kao i s njihovim institucijama,pratimo njihove preporuke i vjerujem da će se u narednim danima biti pad novooboljelih u HR i da ćemo se vratiti na zelenu listu i da će Slovenci i dalje boraviti u Hrvatskoj. Mnogi Slovenci imaju i nekretnine i plovila u Hrvatskoj te su su nam jedni od najvažnijih gostiju ,i uvijek su dobrodošli. Smatram kako su naši susjedi dobro informirani i znaju da smo mi sigurna zemlja i dobro pripremljeni za prihvat svih gostiju” izjavio je Staničić na pitanje novinara za komentar jučerašnjeg poteza Slovenske vlada koja je Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza korona virusom stavila na „žutu“ listu epidemiološki manje sigurnih država.

Također, Staničić je komentirao i projekt Cro kartice, koji je bio najavljen da će krenuti od srijede 01.srpnja, no za sada je i dalje u čekanju.

“Postoje određeni tehnički detalji oko implementacije projekta Cro kartica, prvenstveno s bankama kao partnerima ovog projekta, i kada se isti riješe u narednim tjednima, vjerujem da će zaživjeti i projekt Cro kartice. Čim dobijemo zeleno svijetlo, kreće i promocija cijelog projekta” zaključio je Staničić.

Izvor: HR turizam

Komentari