Odgovor Borisa Popovića gradonačelniku Vojku Obersnelu: Riječki poduzetnici su uspješni, ali Grad Rijeka nije

374

Rijeka je nedovoljno uspješan grad zbog nerazvijenog poslovnog okruženja koje značajno zaostaje za poduzetništvom te koči brži rast i razvoj.

Naš gradonačelnik sudi o stanju poduzetništva u Rijeci prema jednoj analizi financijskih rezultata poslovanja poduzetnika po gradovima i općinama iz 2019. godine, a moj je odgovor utemeljen na podacima iz desetak izvora, promatrajući proteklih 20 godina i s više stanovišta. Gradonačelnik potpuno ignorira moj prethodni odgovor te nakon sedam dana opet ponavlja isto, no ovaj put ipak bez osobnih uvreda, što ocjenjujem značajnim napretkom u komunikaciji.

Ponavljanje je majka znanja, ali gradonačelnikovo ponavljanje nije znanje već pretjerano slobodna interpretacija informacije s osobne pozicije moći, sa željom da će je ponavljanjem pretvoriti u istinu. Gradonačelnik je samo politički, ali ne i ekonomski autoritet, a još manje poduzetnički! Znanost nam poručuje, ako je nešto u vezi to ne znači da je i uzrok tome, pa iz generalnog ( ovaj put mislim na financijsko izvješće o rezultatu poslovanja poduzetnika po gradovima za jednu godinu) ne možeš suditi o pojedinačnom ( uspješnosti grada). Iz toga slijede neki zaključci:

1. zaključak – Riječki poduzetnici su uspješni, ali grad Rijeka nije Riječki poduzetnici su uspješni usprkos nedovoljno dobrom poslovnom okruženju (visoki prirezi i komunalna davanja, neodgovarajući poslovni prostori, nedovoljan broj kvalitetnih kadrova, spora i neučinkovita administracija, nedostatak vrtića u koje mogu poslati djecu, nefunkcionalan aerodrom….. ) za koje je odgovorna lokalna vlast, ali to nije dovoljno jer gubimo ljude i grad se smanjuje zato što ne rastemo dovoljno brzo. Stojimo na mjestu, jer drugi trče brže od nas. Mi smo zabetonirani na 75% prosjeka BDP-a po glavi stanovnika EU i ne primičemo se , a lokalne zajednice u kojima je prosječni BDP po glavi stanovnika ispod 80% BDP-a EU, a posljedično i plaće, gube stanovništvo jer najbolji i najpotentniji idu tamo gdje je najbolje. U RH samo Istra i Zg ne gube stanovništvo. Mi smo tu blizu magične granice od 80%, ali sa brzinom rasta BDP-a po glavi stanovnika i plaća manjom od 2% godišnje, nikad nećemo dostići tu magičnu granicu i stajat ćemo na mjestu, pa ćemo se iz grada koji sporo teče pretvoriti u grad koji stoji ili grad spomenik slavnoj prošlosti.

2. zaključak – U 21. st moraš trčati da bi stajao na mjestu, a da bi napredovao moraš trčati brže od drugih Kad bismo rasli brzinom kojom rastu ostale jadranske županije (dvostruko brže) dostigli bismo tu magičnu granicu od 80% prosječnog BDP-a i plaća EU u četiri godine. Time bismo zaustavili odlazak najboljih te uz njihovu pomoć pokrenuli novi zamah i rast pa opet postali grad koji teče. Zaključak nedavno održanog predstavljanja Bijele knjige 2020. Udruženja stranih ulagača u RH (kojih je kod nas u PGŽ značajno manje od prosjeka RH) glasi: „Konkurentnost odnosno brzina i predvidivost poslovanja nema alternativu“. To konkretno znači da projekt jedine poslovnu zone Bodulovo ne možeš početi u 2010. i završiti do 2025. već u tom roku moraš napraviti 3 takve zone. Da je tako već bismo ostvarili više od 80% prosječnih plaća u EU, udvostručili bismo rast i ljudi bi nam dolazili, a ne odlazili. Ista je priča i sa autobusnim kolodvorom, vrtićima, zračnom lukom …
3. zaključak – Rješenje problema nezaposlenosti i boljih radnih mjesta je promjena poslovnog okruženja te ubrzavanje svih aktivnosti u ostvarenju tog cilja. Dobar primjer vidimo već pogledom preko Učke ! Istra nas je prestigla i nastavlja odmicati, a rješenje na tom tragu predložili su nedavno gđa. Rinčić i g. Štimac.

Trenutno ne postoji bolja socijalna, zdravstvena, obrazovna, ekonomska ili demografska mjera od otvaranja dobrih radnih mjesta u dobrim tvrtkama, koje su zato dobre jer imaju dobar menadžment ,a to je danas najveća konkurentska prednost svake tvrtke.

4. zaključak – Negativna selekcija je uzrok svih problema, a pozitivna selekcija je rješenje i zato treba izaći na izbore i birati najbolje od ponuđenih

U vremenu velikih, brzih, sveprisutnih i nepredvidljivih promjena trebamo ljude koji su okretni i kompetentni i koji su pripravni podrediti se interesu društva te kreirati plimni val koji će nas sve podignuti i nosit brže prema boljem životu u našem gradu i županiji. Zato je važno izaći na izbore i izabrati najbolje od ponuđenog kako bi kreirali taj val pozitivnih promjena i brže doveli bolji i pravedniji život koji štima svima u grad i županiju.

Komentari