Odgojitelji se pobunili: nakon 20 godina osjećaju posljedice i ne mogu raditi do 65 godina, a kamoli do 67 godina

22

Sindikat obrazovanja medija i kulture Hrvatske (SOMK) zatražio je od osnivača predškolskih ustanova potpunu primjenu Državno pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja (DPS), koji je donesen još 2008. godine, no do danas se mnogi gradovi nisu prilagodili i omogućili primjenu DPS-a.

Problemi koji su i dalje aktualni su velik broj djece u odgojnim grupama, koji premašuje propisani. Jedan odgojitelj radi s i do 30 djece. Tu je i problem djece s teškoćama u razvoju koja se teže uklope u društvo, a nije im osiguran asistent. Još je prisutan i problem neprimjerenog prostora u kojemu borave djeca i odgojitelji, neprimjerenih vanjskih prostora i igrališta, s upitnom sigurnošću djece.

Zbog loših radnih uvjeta odgojitelji rade pod pojačanim fizičkim i psihičkim naporom, što rezultira oboljenjima. Već nakon 20 godina radnog staža osjećaju posljedice i ne mogu raditi do 65 godina, a kamoli do 67 godina, ističu iz Sindikata.

Zahtijevaju bolje uvjete rada svih u predškolskim ustanovama jer je njihovo pravo da rade u humanim uvjetima te bez straha i mobinga. Ogorčeni su i zbog samovolje lokalnih zajednica.

Poručujemo premijeru Plenkoviću da pojača mehanizme nadzora i kontrole nad lokalnim zajednicama, jer one provode „svoje“ zakone koji su iznad zakona donesenih u Hrvatskom saboru. Zbog toga trpi zdravlje radnika u ovom sustavu. – poručili su.

Komentari