Odgađa se uvođenje covid-potvrda u zdravstvu i socijali?

46

Čini se kako obavezne digitalne covid-potvrde za sve zaposlene u zdravstvu i socijali ipak neće stupiti na snagu 1. listopada. Naime, kako doznaje Jutarnji list, odluka će na snagu stupiti najranije u ponedjeljak, 4. listopada. Razlog leži u tome što resorna ministarstva još uvijek nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi, osobito dijela vezanog o penalizaciji onih koji se odbijaju cijepiti, a nisu preboljeli Covid-19.

U nacrtu prijedloga stoji kako će se u takvim slučajevima zaposlenici voditi kao da nisu došli na posao, no nije jasno što će se poduzeti ako osoba više puta odbije test. Kako doznaje Jutarnji list, članovi očekuju jasne upute od resornih ministarstva prije nego što Stožer donese odluku.

Podsjetimo, obavezne covid-potvrde odnosit će se na sve one koji su zaposleni u sustavu, ali i na sve one koji rade u krugu bolnice, a zaposlenici su pekara, trgovina, ugostiteljskih objekata i slično. Ujedno, obavezne covid-potvrde odnosit će se i na pacijente te studente koji dolaze u bolnice na prakse.

Što se socijale pak tiče, gotovo ništa nije poznato. Iako se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova. Iz zdravstvenih ustanova rekli su i kako će brigu o provjeri covid-potvrda voditi glavne sestre odjela, no za socijalu ni taj dio nije jasan. Naime, postavlja se i pitanje tko će testirati zaposlenike koji nemaju drugi uvjet za covid potvrdu, jer nemaju sve ustanove u socijali kvalificirano osoblje za provođenje testa, ističe Jutarnji list.

L.B.

Komentari