Odbijen prijedlog o smjeni direktora i članova Nadzornog odbora Autotroleja: Od 20 vozača iz inozemstva 4 su došla

111
autotrolej

Na temelju prijedloga Kluba vijećnika Akcija mladih, Unija Kvarnera, Maša Magzan i Iva Rinčić, Gradsko vijeće je raspravljalo o smjeni direktora Autotroleja Roberta Mrvčića i članova Nadzornog odbora tog komunalnog društva. Klub vijećnika je predložio donošenje zaključka kojim se gradonačelniku kao predstavniku Grada Rijeke i predsjedniku Skupštine KD Autotrolej predlaže sazivanje izvanredne sjednice Skupštine društva s temom donošenja hitnih mjera za oporavak društva te da na sjednici predloži smjenu direktora Roberta Mrvčića i Nadzornog odbora.

„Kao gradski vijećnici, smatramo da je nužno poduzeti hitne korake za smjenu direktora i Nadzornog odbora Autotroleja radi zaštite interesa grada Rijeke i njegovih građana. Nizak standard usluga, gubitak povjerenja građana, te nedostatak plana i učinkovitosti u vođenju komunalnog društva jasno ukazuje na neuspjeh sadašnjeg rukovodstva.

Nedostatak vozača rezultirao je smanjenjem broja polazaka autobusa na gradskim i prigradskim linijama, što je neprihvatljivo za javno prijevozno poduzeće od ključnog značaja za funkcioniranje grada. Ovaj problem nije tek privremen, već ukazuje na sustavni neuspjeh u upravljanju ljudskim resursima i održavanju redovitih usluga.

Redukcija polazaka autobusa i nepredvidljiv raspored vožnji rezultirali su gubitkom povjerenja građana u Autotrolej kao pouzdanog pružatelja javnog prijevoza. Ovakva situacija šteti ugledu grada i narušava kvalitetu života njegovih stanovnika.

Unatoč nedavnom povećanju plaća vozačima, nedostatak učinkovitosti u upravljanju ljudskim resursima rezultirao je nedostatkom vozača, ignorirajući time osnovne potrebe zaposlenika i narušavajući socijalnu stabilnost u društvu.

Direktor i Nadzorni odbor nisu adekvatno reagirali na izazove s kojima se Autotrolej suočava, niti su predstavili jasan plan rješavanja krizne situacije nedostatka vozača i održavanja voznih redova“, stoji u obrazloženju Kluba predlagača ove točke dnevnog reda.

Gradonačelnik Filipović je u prvom redu naglasio kako je osnovni razlog trenutnog stanja u Autotroleju nedostatak vozača. To je izazov, naglasio je, s kojim se susreću javni i privatni prijevoznici ne samo u Rijeci i Hrvatskoj, već i u čitavoj Europi. Gradonačelnik je podsjetio je na brojne proaktivne mjere u u cilju stabilizacije odnosno prevladavanja trenutnog stanja u Autotroleju prezentirane na sjednici Skupštine Autotroleja održane sredinom svibnja. Te mjere uključuju povećanje plaća, uvođenje mjesečne stimulacije, aktivnosti na dovođenju 20 vozača iz inozemstva, angažman dodatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju, kao i marketinške aktivnosti na privlačenju vozača.

Skupština je navedeno podržala te zadužila direktora KD Autotrolej d.o.o. g. Mrvčića da ih provede, na koji je način istome ukazano povjerenje da i nadalje obavlja poslove direktora tog komunalnog društva. Slijedom navedenog, a s obzirom da je direktor KD Autotrolej d.o.o. g. Mrvčić od imenovanja članom Uprave – direktorom društva (pred tek nešto više od godinu dana) poduzeo i nadalje poduzima mjere za stabilizaciju poslovanja KD Autotrolej d.o.o. za koje se očekuje da će donijeti rezultate, ocjenjuje se nesvrsishodnim da se na sjednici Skupštine društva predloži njegova smjena. Također, u obrazloženju Prijedloga zaključka o smjeni direktora Roberta Mrvčića, dipl.ing. i članova Nadzornog odbora KD Autotrolej d.o.o. navedeno je kako Nadzorni odbor nije adekvatno reagirao na izazove s kojim se KD Autotrolej suočava, iako iz navedenog nije razvidno u kojem smislu predlagatelj zaključka smatra da je spomenuto tijelo trebalo reagirati. Nadzorni odbor KD Autotrolej d.o.o. postupa u skladu sa svojom nadležnosti, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Društvenog ugovora KD Autotrolej d.o.o. te se također ocjenjuje nesvrsishodnim predložiti opoziv članova Nadzornog odbora tog komunalnog društva“, u svom obrazloženju je istaknuo gradonačelnik Filipović.

Od 20 vozača iz inozemstva četiri su došla u Hrvatsku

Vijećnici su direktoru Mrvčiću postavili niz pitanja vezanih uz reorganizaciju tvrtke, proces kolektivnog pregovaranja o materijalnim pravima vozača i buduću reorganizaciju linija, a vijećnike je najviše zanimalo kada će se ponovno vratiti redovni vozni red autobusa.
Od 20 vozača iz inozemstva četiri su došla u Hrvatsku, riješili su vizu i kod 95, međutim neki još čekaju prijevod vozačke dozvole i liječnički pregled, no vjerujemo kako će se to uskoro riješiti te da će ubrzo moći početi raditi. Otkako se situacija s plaćom popravila, imamo značajan broj upita za zaposlenjem. Od kraja prošlog tjedna zaposlili smo troje ljudi i oni uskoro kreću raditi. Od zainteresiranih osoba, imamo 11 kandidata s položenom D kategorijom i 17 kandidata zainteresiranih za prekvalifikaciju. Zaista se nadam da smo na pozitivnom tragu i da će situacija krenuti na bolje“, kazao je direktor Mrvčić.

Gradsko vijeće nije se složilo sa smjenom direktora Autotroleja i Nadzornog odbora, glasujući o prijedlogu za smjenom sa 9 glasova za, 15 protiv i 3 suzdržana. Za smjenu su glasovali predstavnici Kluba koji je predložio smjenu, odnosno Kluba vijećnika Akcija mladih, Unija Kvarnera, Maša Magzan i Iva Rinčić, kao i vijećnici HDZ-a te nezavisni vijećnik Marin Račić. Protiv smjene su glasovali vijećnici SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i političke platforme Možemo!, dok su suzdržani bili vijećnici Mosta te nezavisni vijećnik Davor Štimac.

 

Komentari