Od srpnja na policama trgovina cijene će biti u kunama i eurima

59

U lipnju se očekuje konačna odluka Vijeća Europske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni. To znači da bi Hrvatska trebala kunu zamijeniti eurom na početku iduće godine, a brojni trgovci i ugostitelji već su počeli s pripremama. Bude li išlo sve prema planu, 1. srpnja, cijene će biti izražene i u kunama i u eurima, doznaje HRT.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta. “Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama“, izvijestila je Silvana Skočajić za HRT. Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena. “Ni u jednom slučaju od danas pa da kažem do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro”, nadodaje.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem. “Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama, ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparetnost prema stranim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji”, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

I ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije. “Da će moći vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekakve strašne eksplozije sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla bogu iza nogu”, Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre za HRT.

L.B.

Komentari