Imamo tri nove hrvatske riječi – provjerite što znače

486
police s knjigama i ljestve
Photo: Taylor Barber, Unsplash

Jezikoslovci, književnici i znanstvenici časopisa „Jezik“, dodijelili su u Lipiku nagrade „Dr. Ivan Šreter“ za nove hrvtaske riječi.

Prvu nagradu osvojila je riječ zapozorje, koja će zamijeniti englesku riječ backstage odnosno prostor iza pozornice, a osmislila ju je profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca.

Druga nagrada pripala je riječi oznak, koja će zamijeniti englesku riječ brend, odnosno brendiranje. Nagradu je osvojio veleposlanik u Izraelu, Drago Štambuk.

Profesorica hrvatskog jezika iz Splita Carmen Lešina, za svoju riječ bilješkinja umjesto riječi javna bilježnica, također je osvojila nagradu.

Kako je hrvatskom jeziku potrebno mnogo zamjena za posuđenice, ali i za loše osmišljene riječi najviše ženskog roda, govori podatak kako se za nagradu natjecalo čak 100 prijedloga novih riječi, od gotovo pedesetak autora. Veselimo se novim riječima, ali vjerujemo kako će morati proći nekoliko godina kada će se u potpunosti početi koristiti i zamijeniti općeprihvaćene posuđenice ili nespretno izvedene riječi.

Više na: HRT

 

Komentari