Od danas vrijede nove epidemiološke mjere

30

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od 11. siječnja uvode se strože epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanja okupljanja.

Novom odlukom Nacionalnog stožera, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba na jednom mjestu. Također, na otvorenom se može okupiti najviše 200 osoba s EU digitalnim COVID potvrdama ako se radi o javnom događanju ili okupljanju za koje je nadležni stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave izdao suglasnost.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba. Na javnom događanja na kojem svi okupljeni imaju EU digitalne COVID potvrde, a za takvo javno događanje iii okupljanje nadležni stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave izdao suglasnost, broj okupljenih osoba ograničen je na 100.

Na privatnim je okupljanjima može biti prisutno 20 osoba, a ako svi imaju COVID potvrde taj se broj može popeti na 50 osoba.

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, no planirana je intenzivnija kontrola ograničenja broja gostiju i poštivanja epidemioloških mjera.

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20% pojedine tribine, a na otvorenom do 40% tribine.

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino-projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje COVID-potvrde.

Strože epidemiološke mjere propisane su Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

L.B.

Komentari