Od danas u zdravstvenom sustavu u funkciji eUputnice

24

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od danas je uveo u funkciju eUputnice u zdravstveni sustav. Tako Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om ukida obvezu ispisa tzv. crvene uputnice u procesima upućivanja, naručivanja, prijema, naplate usluga i arhiviranja dokumentacije u svim zdravstvenim ustanovama za osiguranike i ugovorne zdravstvene ustanove.

Godišnje se generira preko 14 milijuna uputnica u zdravstvenom sustavu, čije je tiskanje trošilo vrijeme medicinskih sestara i liječnika u primarnoj medicini. Ujedno, nestat će i pojam nepodignutog nalaza budući da će elektronički nalaz na temelju eUputnice biti dostupan svima koji sudjeluju u procesu liječenja, istaknuo je ravnatelj HZZO-a za IT Hrvoje Jezdičić.

eUputnica funkcionirat će na način da će pacijent ostvariti pravo na specijalističko-konzilijarnu uslugu putem elektroničke verzije dokumenta izdanog u informacijskom sustavu izabranog liječnika i pohranjenog u CEZIH-u. eNalaz bit će dostavljen liječniku primarne zdravstvene zaštite, a pacijentu dostupan na e-Građani. Pacijenti će i dalje imati mogućnost naručiti se samostalno za termin. U tom slučaju, po izdanoj eUputnici, obratit će se zdravstvenoj ustanovi sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice, što je temelj za rezervaciju eUputnice. Zahvaljujući eNaručivanju, liječnici će pacijenta moći naručiti direktno na termin u zdravstvenoj ustanovi, uputiti zahtjev za dodjelom termina prema odabranoj zdravstvenoj ustanovi te u situacijama kada liječnik ocijeni da je to potrebno i ispisati podsjetnik o izdanoj eUputnici. Na temelju eUputnice zdravstvena ustanova dužna je kontaktirati pacijenta te ga obavijestiti o dodijeljenom terminu, piše Index.

Komentari