Od 1. veljače vrijede nova pravila putovanja unutar EU

66

Europsko vijeće danas je usvojilo preporuku o koordiniranom pristupu za sigurno i slobodno kretanje tijekom pandemije Covida-19, piše Index.

Naime, prema novoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću covid-potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju u smislu ponovnog testiranja prilikom ulaska u države članice EU. Nova odluka stupa na snagu 1. veljače, a tada će na snagu stupiti i odluka prema kojoj covid-potvrde o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU vrijede 270 dana.

U nastavku prenosimo priopćenje Vijeća:

Važeća EU covid-potvrda uključuje:

  • Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.
  • Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja
  • Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa
  • Od osoba koje ne posjeduju EU covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva

Nadalje, kada govorimo o korona-karti koju objavljuje ECDC, države članice EU trebale bi primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama, a osobito bi trebale obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome. Iz UNWTO u priopćenju pozdravljaju i poziv ‘sestrinske’ UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže.

“Ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzročile su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju. Kada je riječ o zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, ograničenja putovanja jednostavno nisu učinkovita. Zapravo, presijecanjem ‘životnog pojasa’ turizma, opća ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog poslova, ekonomske dobrobiti i održivih promjena”, ističu iz UNWTO-a, a prenosi Index.

L.B.

Komentari