Objavljena potresna reportaža s Covid-odjela u Splitu: “Nama ne treba još jedan rat”

68

Ekipa HTV-ove emisije “Puls” provela je nekoliko sati na Covid-odjelu splitske bolnice i svjedočila bitci za svaki život koja se ondje neumorno vodi.

“Nisam zabrinut što će biti za tri tjedna. Zabrinut sam što će biti sutra”, kazao je u reportaži Božidar Duplančić, anesteziolog intenzivist u KBC-u Split. Covid-pozitivni pacijenti liječe se na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. Mnogima od njih život spašavaju respiratori. “Respirator ne ubija, nego respirator spašava ljude. Respirator nam daje vrijeme potrebno da se pluća oporave“, kazao je Duplančić.

Jedna te ista ekipa, kaže, ovdje radi više od godinu dana. Liječnika ima dovoljno, no medicinskih sestara trebalo bi biti barem dvostruko više, upozorava. “Umorna sam, umorni su svi kolege i kolegice. Baš neko jutro sam se pitala – ‘Bože, hoćemo li mi to sve moći izdržati?’,” govori Jadranka Maras, glavna sestra COVID jedinice intenzivnog liječenja. “Za sada nekako uspijevamo, ali ako se ovo sve dalje razvuče, ako se ljudi ne cijepe, ako nas ne poslušaju… Mislim da bi ovi kadrovi što ste prošli preko našeg odjela trebali biti i neko upozorenje”, dodaje.

Duplančić upozorava kako je COVID-19 najveća ugroza hrvatske države i naroda nakon Domovinskog rata. “Nama ne treba još jedan rat. Svaki dan nam umire 40, 50 ljudi. Sada domoljublje nije frenetično skakanje na prvi takt Lijepe naše, hvatanje za lijevu stranu prsišta… Sada je domoljublje, u ovom trenutku pogibelji hrvatskog naroda, odgovorno se ponašati”, poručuje Duplančić, koji zaključuje za HRT – cijepljenje je najpametniji način zaštite od ove bolesti.

L.B.

Komentari