Obilježen je Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Podaci ukazuju da je u PGŽ porastao broj djece-žrtava nasilja

21

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, 4. lipnja, danas je na riječkom Korzu u organizaciji Centra za participaciju žena u društvenom životu, održan prigodni info kutak (štand).

Ovoj aktivnosti savjetovanja uz predstavnike Dječjeg doma „Tić“ i udruge U.Z.O.R. iz Rijeke, pridružila se i predstavnica Policijske uprave primorsko-goranske.

Voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije, Marijana Žunić, tom prigodom je istaknula važnost prijavljivanja svih kaznenih djela počinjenih na štetu djece, a sve u cilju kako bi se pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere i radnje od strane policije, s posebnim naglaskom na zaštitu i pružanja pomoći djetetu-žrtvi te procesuiranja počinitelja kaznenih djela.

U cilju preveniranja i suzbijanja kaznenih djela na štetu djece naglasila je važnost i obvezu međuresorske suradnje svih institucija i nevladinih organizacija koje se bave djecom, kao i promptne i adekvatne pomoći u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Pritom je i iznijela statističke podatke gdje je u prva četiri mjeseca ove godine na području nadležnosti PU primorsko goranske otkriveno i prijavljeno ukupno 75 kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja djece, odnosno, kaznenog djela povreda djetetovih prava što predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 32 kaznena djela više (74,4 %).

Preventivnim aktivnostima podsjeća se javnost da mnoga djeca doživljavaju različite oblike nasilja te je za njihovu zaštitu neophodan zajednički angažman i pravovremena reakcija u borbi protiv svih oblika nasilja nad djecom. Upravo je to bio razlog zbog kojeg su 1983. godine Ujedinjeni narodi inicirali obilježavanje ovog dana koji se, od tada, obilježava širom svijeta.

Izvor: PU primorsko-goranska

Komentari