Obilježen Dan ružičastih majica u Osnovnoj školi „Kozala“

22
Izvor: PU primorsko-goranska

U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica danas su policijski službenici Odjela prevencije, u suradnji s djelatnicima Osnovnom školom „Kozala“ u Rijeci, organizirali prigodni edukativni program.

Obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i provedbu nastave u specifičnim uvjetima, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera obilježavanje je  bilo otežano, međutim, ipak je na školskom dvorištu uspješno održan program likovne kulture za 18 učenika VI a razreda. Tako su učenici izrađivali likovne radove na temu prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom: „Ako si drugačiji od drugih“.
 
Učenici su svojom kreativnošću i promišljanjem u radovima ukazali na veličinu problema vršnjačkog nasilja i potrebu njegova suzbijanja. Ocjenu njihovih radova dalo je povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Škole i riječke policije: Kim Anić, ravnateljica OŠ Kozala, Mladen Župan, školski psiholog, Linda Ahel, nastavnica glazbene kulture, učenica Petra Kovačević, predsjednica Vijeća učenika, Ingrid Mavrić, policijska službenica Odjela prevencije i Antonija Ferenčak, policijska službenica I. policijske postaje Rijeka. Povjerenstvo je imalo tešku zadaću izabrati tri najbolja rada jer su svi bili vrlo kvalitetni i dojmljivi. Nakon donošenja odluke, najboljima su proglašeni radovi učenika: Katarine Vida Šišović, Tea Gruškovnjak i Maksima Linić Kriste.

Uz zahvalu na suradnji i trudu, svi su učenici-autori radova nagrađeni prigodnim poklonima-ružičastim majicama i promidžbenim materijalom- s porukama nenasilja.

Podsjećamo, Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta svake godine zadnje srijede u veljači, u znak protesta  protiv incidenta koji se dogodio 2007. godine u Kanadi. Radi se o događaju kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela raka dojke te bio žrtvom vršnjačkog nasilja. U znak podrške još su dvojica učenika odjenula ružičaste majice te se ovaj protest brzo proširio ne samo u Kanadi već i u mnogim drugim zemljama.

U Hrvatskoj je Dan ružičastih majica prvi put obilježen 26. veljače 2014. godine uz sudjelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova te uz podršku Vlade Republike Hrvatske, a Sabor je 17. veljače 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Komentari