Obilježavanje Zelenog tjedna u Rijeci – posađeno 14 novih stabala

22

Zeleni tjedan (Green Week), inicijativa Europske komisije kojom se istražuju načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad, ove se godine obilježava od 19. do 22. listopada.

Svake godine Europski zeleni tjedan usredotočuje se na neki od aktualnih problema odabirom teme tjedna i njegovog mota. Ovogodišnja tema je „Priroda i biološka raznolikost“.

U sklopu ovogodišnjeg Zelenog tjedna u Rijeci na postamentima na Korzu otvorena je retrospektivna izložba Dragutin Kiš-akvareli i parkovi, koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj.

Danas je održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo. U sklopu akcije djelatnici KD Čistoća d.o.o posadili su 14 novih sadnica Gleditsia-e. Nova stabla će, zajedno sa stablima posađenim u prethodnim godinama, u dogledno vrijeme prerasti u lijepi gradski drvored od preko 50 stabala.

Također, u sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci izv. prof. dr. sc. Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka održat će online predavanje o biološkoj raznolikosti u gradovima. Cilj predavanja je osvijetliti što je to zaista biološka raznolikost te kako pomoći njenoj funkcionalnosti u Rijeci i drugim gradovima. Predavanje će zainteresirana javnost moći pratiti na YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, u četvrtak, 22. listopada 2020. godine od 19.00 sati.

Nakon što je u svibnju ove godine prihvaćena nova EU Strategija biološke raznolikosti za 2030. godinu, ovogodišnji Zeleni tjedan za cilj ima istaknuti doprinos biološke raznolikosti društvu i ekonomiji i ulozi u oporavku u post-pandemskom svijetu donoseći posao i održivi rast.

Nova Strategija pokazuje kako oporavak predstavlja priliku za novi početak i otvara prostor za promišljanje o odnosu prema prirodi te o široj ekološkoj krizi i promjeni aktivnosti koje dovode do gubitka biološke raznolikosti.

EU Zeleni tjedan ispitat će kako politike EU, kao što je Europski Zeleni plan, mogu pomoći zaštititi i obnoviti prirodu, ostavljajući mjesta za oporavak i napredak.

Ovogodišnji Zeleni tjedan bit će i smjerokaz Konferenciji za stranke (COP 15) prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti, koja je planiranu za 2021. godinu, a na kojoj  će svjetski čelnici usvojiti desetogodišnji akcijski plan za biološku raznolikost – novi globalni dogovor za ljude i prirodu.

EU Zeleni tjedan ove se godine zbog pandemije COVID-19, umjesto u svibnju odvija u listopadu a zbog epidemioloških mjera i preporuka održava se u manjem obimu.

Komentari