Obersnel pozvao Plenkovića na kavu: “Možemo i u Three Monkeys”

20

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u N1 Studiju uživo govorio je o napadima premijera Plenkovića na vlasnika kafića Three Monkeys. “Mogu pitati Plenkovića kako je očekivao da reagiram. Kada se pojava objavila napisao sam jasno priopćenje u kojem sam rekao da ne želim da se Riječani dijele po bilo kojoj, pa ni po stranačkoj osnovi, kao i da nema onih koji su negdje dobrodošli, i onih koji to nisu. Pozvao sam na smirivanje, jer smatram da se izjava dala u afektu zbog svega što se ugostiteljima događa”, kazao je Vojko Obersnel u N1 Studiju uživo.

Obersnel je naglasio kako smo na društvenim mrežama zadnjih godina mogli puno pročitati o prijetnjama: “U listopadu su Rijekom šetali crnokošuljaši, slavili smrt partizana koji su oslobodili Rijeku i prijetili umjetniku koji je postavio umjetničku instalaciju na neboder. Zašto tada premijer nije reagirao, pozvao nekoga da ode u Rijeku i vidi što se to događa? Mislim da, ako pogledamo što se događa u zadnjih dvije godine, vidimo koliko je uvreda izrečeno svima koji ne misle onako kako misli premijer i HDZ. Oni još tvrde da su jedina državotvorna stranka u zemlji. Neka razmisle o svom ponašanju, pa će i reakcija na njihovo ponašanje biti blaža.”

Kazao je i kako Plenković na radikalizaciju ne reagira sve dok se ne tiče HDZ-a: “Ne znam je li tome uzrok koalicija s SDSS-om, no radikalizacija u Hrvatskoj postoji. Ono ispred zgrade Vlade je bila kulminacija. Mnogi od nas su godinama upozoravali na radikalizaciju i popuštanje onima koji propagiraju profašističke ideje, nasilje – a Vlada je ostala gluha. Nitko to ne opravdava niti želi da se tako događa. Plenkovića sam doživljavao kao umjerenog proeuropski orijentiranog političara, za kojeg sam mislio da može promijeniti lice HDZ-a. No njegovi istupi vezano za riječki kafić i generaliziranje Rijeke me polako razuvjeravaju od takve njegove slike i žao mi je zbog toga. Ne postoji jednako mjerilo za sva radikalna ponašanja, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje. U Rijeci je izostala reakcija na prijetnje u listopadu, a ministar Tomo Medved i Branko Bačić su osuđivali postavljanje instalacije crvene zvijezde.”

Isto tako, Vojko Obersnel je kazao kako premijer ima otvoreni poziv da dođe u Rijeku: “Pozivam ga da dođe da popijemo kavu, otvore li se kafići. Možemo otići u bilo koji kafić pa i u Three Monkeys, ili negdje drugdje. Nemam problem s tim. Zadaća Vlade je da vodi brigu o razvoju Hrvatske. Novac kojim raspolaže Vlada prikuplja se od različitih vrsta poreza u cijeloj zemlji i normalno je da se ulaže u cijeloj zemlji. PGŽ je jedina uz Istarsku županiju koja više daje nego što prima. Dio novca kojim se raspolaže je novac iz EU-a, a mi imamo dovoljno dobrih i spremnih projekata i ne vidim ništa čudno da se ulaže u Primorsko-goransku županiju.“

Komentari