Obersnel o spomeniku Tuđmanu u Rijeci – “Kao prvi predsjednik države nije posjetio naš grad”!

31

Širom Hrvatske brojni su spomenici prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, posljednji u nizu otkriven je u ponedjeljak, 10. prosinca u Zagrebu. O tome hoće li i Rijeka slijediti primjer Zagreba, otkrio je za Novi list riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Osobno smatram da Franji Tuđmanu ne treba spomenik u našem gradu i u to sam duboko uvjeren. Naime, iako Tuđman ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti, držim da njegov status ne treba dodatno potvrđivati baš u Rijeci jer on nikada, kao prvi predsjednik države, nije posjetio naš grad. Pojavio se tek na predizbornim skupovima HDZ-a. Isto tako, ne vidim potrebu da Tuđman ima spomenik u baš svakom gradu ili općini“, kazao je riječki gradonačelnik. O podizanju spomenika Tuđmanu u drugim dijelovima Hrvatske, Obersnel kaže da se radi o mjestima na kojima su ta spomen-obilježja uglavnom  vezana uz neke povijesne događaje i većinom su sastavnica povijesnog konteksta lokacije. Na primjeru otkrivanja posljednjeg spomenika u Zagrebu, Obersnel jednim dijelom poveznicu vidi u činjenici da je Zagreb glavni grad Hrvatske, a Franjo Tuđman značajna povijesna figura, no uvjeren je da se prije radi o podilaženju dijelu biračkog tijela, nego li stvarnoj želji za odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku.

Da je drugačije, Tuđman bi svoj spomenik u glavnom gradu dobio još u prvim mandatima Milana Bandića, a ne nakon gotovo dva desetljeća zagrebačkog gradonačelnika na toj poziciji“, kazao je Obersnel. O Tuđmanovoj ulozi u hrvatskoj povijesti Obersnel kaže kako je odgovoran za, kako veli, suludu privatizaciju kakve se ne bi dosjetili  „niti najbolji holivudski scenaristi“. Upitnom drži i hrvatsku politika u ratu u BiH.
Tuđman je, po meni, odgovoran i za provođenja niza drugih kontroverznih politika čije posljedice i te kako osjećamo i danas u vidu razbuktanog nacionalizma i radikalnog klerikalizma od kojih, među ostalim, danas mladi ljudi bježe u Irsku ili Njemačku“, kazao je Obersnel.

 

Komentari