Novi zakon o ljubimcima donosi visoke kazne za nemarne vlasnike

30. lipnja zadnji je rok za označavanje pasa mikročipom, a po novome zakonu o zaštiti životinja vaš ljubimac mora imati i OIB

192

Zakon o zaštiti životinja obvezuje gradove i općine da do 30. lipnja provjere jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Za one koji ne znaju, zakonska obveza mikročipiranja pasa uvedena je još 2004.godine, a sve kako bi se spriječilo njihovo napuštanje i ušlo u trag neodgovornim vlasnicima. Nažalost, broj napuštenih pasa raste upravo u ljetnim mjesecima, za trajanja godišnjih odmora.

Iz udruge Prijatelji životinja poručuju vlasnicima pasa da je bolje držati se slova zakona, negoli plaćati visoke kazne. Cijena mikročipiranja pasa stoji približno 80 kuna i svakako je prihvatljivija od novčane kazne koja može narasti i do 6 tisuća kuna, kojoj se pribrajaju sudski i drugi troškovi. Uz propisani rok za kontrolu mikročipiranja pasa, novim je Zakonom zabranjeno ubijanje životinja u skloništima nakon 60 dana, trajno vezivanje pasa, obvezna je gradnja skloništa za životinje u županijama, a kod prodaje pasa putem oglasa ili kod promjene vlasnika, obvezna je objava broja mikročipa psa i broj mikročipa majke psa.

U područjima s velikim problemom napuštenih životinja obvezna je trajna sterilizacija koju propisuje resorni ministar ili jedinica lokalne samouprave. Ova se mjera primjenjuje i na one koji ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca. Usto, svatko tko ima jednu ili više ženki za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca obvezan je registrirati se.

Iz novoga Zakona izdvajamo i zabranu trčanja životinja vezanih uz vozilo koje je u pokretu. Nažalost, još uvijek svjedočimo nepoštivanju novih zakonskih mjera, pa tako često susrećemo vlasnike koji pse vezuju uz bicikle i tako ih “istrčavaju”. Bolno je gledati i pse koji se pate na visokim temperaturama, a šetnja ili trčanje u takvim uvjetima za pse može biti pogubno.

Komentari