Nova mobilna aplikacija „Rijeka Fiume in Flux“ omogućava istraživanje riječke povijesti

180
Foto: projekt Rijeka Fiume in Flux

U prostoru Exportdrva u petak je predstavljena mobilna aplikacija „Rijeka Fiume in Flux“ kojom se nastoji približiti znanstveno istraživanje povijesti Rijeke široj publici.

Rijeka Fiume in Flux pruža korisnicima mogućnost razlikovanja raznolike i slojevite riječke povijesti korištenjem pametnih telefona, a besplatno ju se može preuzeti preko službene web stranice www.rijekafiumeinflux.com, odnosno putem Apple ili Google Play mobilnih servisa. Namjera je aplikacije približiti znanstveno istraživanje o povijesti Rijeke široj publici i to na način koji potiče i osnažuje korisnika da samostalno istraži brojne povijesne narative Rijeke.

Navedena aplikacija je razvijena u sklopu projekta na Sveučilištu British Columbia u Okanaganu, a financirana je od strane kanadskog Vijeća za istraživanja društvenih i humanističkih znanosti (SSHRC; Social Science and Humanities Research Council).

U istraživanju sadržaja aplikacije sudjelovala je interdisciplinarna skupina znanstvenika (Marco Abram, Vanni D’Alessio, Ivan Jeličić, Nataša Janković i Francesca Rolandi) kao i institucijski partneri – Sveučilište u Rijeci, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, Državni arhiv u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej grada Rijeka te Archivio – Museo storico di Fiume iz Rima. Na razvoju markera u aplikaciji sudjelovali u povjesničari, povjesničari arhitekture i geografi iz Sjeverne Amerike te Europe, koji imaju iskustva u radu na temama poput utjecaja granice na urbani dizajn, postojanje talijanskog jezika u gradu, povijesti školstva i prisutnosti inovativne moderne arhitekture. U navedenoj skupini znanstvenika sudjelovali su i istraživači Gruia Badescu i Vjeran Pavlaković.

Predavanje o mogućnostima građanske tehnologije

Predstavljanje nove aplikacije su vodili glavna voditeljica projekta dr. Brigitte Le Normand (Maastricht Sveučilište) i suradnik Jon Corbett (Sveučilište British Columbia Okanagan).

Predstavljanju je u ime Grada Rijeke nazočio zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Predstavljanje-mobilne-aplikacije-Rijeka-Fiume-in-Flux-1

U sklopu predstavljanja održan je panel „Animiranje riječke povijesti: građanska tehnologija i urbana povijest (Animating Rijeka’s Past: Civic Technology and Urban History)“. U sklopu panela održana su dva izlaganja; dr. Pamele Robinson iz Škole za urbano i regionalno planiranje pri Sveučilištu Ryerson, pod nazivom „Civic Technology and the Public Realm: Oh the Possibilities… (Građanska tehnologija i javno carstvo; Koje mogućnosti“) te dr. Tvrtka Jakovina s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i gostujućeg predavača na Institutu za Srednju i Istočnu Europu i Balkan, Sveučilište u Bologni. Predavanje „Zašto je Rijeka važna: Lekcije dvadesetog stoljeća za Hrvatsku danas (Why Rijeka Matters: Lessons of the Twentieth Century for Croatia Today)“ dr. Jakovine, predstavio je dr. Vanni D’Alessio (Odsjek za društvene znanosti, Sveučilišta Federico II, Napulj), jedan od skupine internacionalnih istraživača koji su sudjelovali na projektu Rijeka Fiume in Flux.

Po završetku panela Morana Matković i Renato Stanković iz Deltalaba održali su stručno vođenje izložbom „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“.

Vođene ture o prošlosti i sadašnjosti Rijeke

U subotu su povodom službenog otvaranja i prezentacije aplikacije pametnog telefona Rijeka Fiume in Flux, u suradnji sa Talijanskom zajednicom u Rijeci, organizirane su dvije vođene ture.

Livio Karavanić, ovlašteni gradski turistički vodič hrvatskog i talijanskog podrijetla, vodio je šetnje kroz Rijeku uz pratnju Rijeka Fiume in Flux istraživača. Zainteresiranim građanima predstavljena je prošlost i sadašnjost grada, oslanjajući se na ideje, mjesta i uvide koje nudi aplikacija, a s posebnim fokusom na talijansko kulturno nasljeđe u Rijeci.

Vođene ture nisu pokazale talijansko nasljeđe, već će kroz talijansku kulturnu tradiciju pružile vizuru i označitelje koji su navedeni u aplikaciji, a sve kako bi pružili fizičko i virtualno iskustvo multietničkog grada kroz interaktivno iskustvo koje će pojačati potencijal digitalnog i fizičkog aparata aplikacije.

Namjera je organizatora povezati nacionalne zajednice Rijeke te ponuditi građanima i turistima dodatne ture u budućnosti, a koje bi obradile te se oslanjale na hrvatsko nasljeđe u gradu – na  mađarskom, židovskom i habsburškom nasljeđu, na slovenskom i ostalim jugoslovenskim i post-jugoslavenskim tragovima na kulturi i svakodnevnici života u višeznačnoj i raznobojnoj Rijeci.

Kreatori aplikacije nadaju se da će se ove vrste tura nastaviti organizirati te predlažu da svi zainteresirani slobodno kontaktiraju organizatore i talijansku zajednicu u Rijeci kako bi izrazili svoj interes u mogućnost daljnjih organiziranja tura, kao i onih na drugim jezicima.

Više o aplikaciji doznajte na službenoj stranici projekta Rijeka Fiume in flux.

Komentari