Nova mobilna aplikacija Rijeka Fiume in Flux omogućava istraživanje povijesti grada Rijeke

60

Ovog petka, 18. lipnja 2021. godine službeno će se predstaviti mobilna aplikacije Rijeka Fiume in Flux.

Rijeka Fiume in Flux pruža korisnicima mogućnost razlikovanja raznolike i slojevite riječke povijesti korištenjem pametnih telefona, a besplatno ju se može  preuzeti preko službene web stranice www.rijekafiumeinflux.com, odnosno putem Apple ili Google Play mobilnih servisa. Namjera je aplikacije približiti znanstveno istraživanje o povijesti Rijeke široj publici i to na način koji potiče i osnažuje korisnika da samostalno istraži brojne povijesne narative Rijeke.

Navedena aplikacija je razvijena u sklopu projekta na Sveučilištu British Columbia u Okanaganu, a financirana je od strane kanadskog Vijeća za istraživanja društvenih i humanističkih znanosti (SSHRC; Social Science and Humanities Research Council).

U istraživanju sadržaja aplikacije sudjelovala je interdisciplinarna skupina znanstvenika (Marco Abram, Vanni D’Alessio, Ivan Jeličić, Nataša Janković i Francesca Rolandi) kao i institucijski partneri – Sveučilište u Rijeci, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa,  Državni arhiv u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej grada Rijeka te Archivio – Museo storico di Fiume iz Rima. Na razvoju markera u aplikaciji sudjelovali u povjesničari, povjesničari arhitekture i geografi iz Sjeverne Amerike te Europe, koji imaju iskustva u radu na temama poput utjecaja granice na urbani dizajn, postojanje talijanskog jezika u gradu, povijesti školstva i prisutnosti inovativne moderne arhitekture. U navedenoj skupini znanstvenika sudjelovali su i istraživači Gruia Badescu and Vjeran Pavlaković.

Službeno otvaranje  18. lipnja 2021. povest će glavna voditeljica projekta dr. Brigitte Le Normand (Maastricht Sveučilište) i suradnik Jon Corbett (Sveučilište British Columbia Okanagan), a započet će održavanjem panela  Animiranje riječke povijesti: građanska tehnologija i urbana povijest (Animating Rijeka’s Past: Civic Technology and Urban History). U sklopu panela održat će se dva izlaganja; dr. Pamele Robinson iz Škole za urbano i regionalno planiranje pri Sveučilištu Ryerson, pod nazivom Civic Technology and the Public Realm: Oh the Possibilities… (Građanska tehnologija i javno carstvo; Koje mogućnosti) te dr. Tvrtka Jakovina s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i gostujućeg predavača na Institutu za Srednju i Istočnu Europu i Balkan, Sveučilište u Bologni. Predavanje  Zašto je Rijeka važna: Lekcije dvadesetog stoljeća za Hrvatsku danas (Why Rijeka Matters: Lessons of the Twentieth Century for Croatia Today) dr. Jakovine, predstavit će dr. Vanni D’Alessio (Odsjek za društvene znanosti, Sveučilišta Federico II, Napulj)  jedan od skupine internacionalnih istraživača koji su sudjelovali na projektu Rijeka Fiume in Flux.

Po završetku panela održat će se vođenje izložbom Fiume Fantastika: Fenomeni grada za sve pozvane uzvanike u trajanju od 80 minuta, a vodit će ju Morana Matković i Renato Stanković (Deltalab).

Predstavljeni program održat će se na engleskom jeziku, a moći će se pratiti i online putem linka: https://us02web.zoom.us/j/83159612775?pwd=dHRRRlE4L3kvMnV5SkxSdDlzYmFhdz09

(Meeting ID: 831 5961 2775 / Passcode: 753942).

U sklopu programa, svi koji žele pratiti otvaranje aplikacije moći će pogledati Fiume Fantastika: Fenomeni grada i online putem linka https://www.youtube.com/watch?v=t9gpzg5eTek ; snimljenu za potrebe konferencije NEMO – Network of European Museum Organisation u 2020. godini.

Idućeg dana, u subotu 19. lipnja 2021., povodom službenog otvaranja i prezentacije aplikacije pametnog telefona  Rijeka Fiume in Flux te u suradnji sa Talijanskom zajednicom u Rijeci, kreatori aplikacije nude dvije vođene ture.

Livio Karavanić, ovlašteni gradski turistički vodič hrvatskog i talijanskog podrijetla, vodit će dvije ture šetnje kroz Rijeku uz pratnju Rijeka Fiume in Flux istraživača. Navedene ture predstavit će prošlost i sadašnjost grada, oslanjajući se na ideje, mjesta i uvide koje nudi aplikacija, a s posebnim fokusom na talijansko kulturno nasljeđe u Rijeci.  Obje ture kreću s Trga ispred Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.  Prva tura počinje u 10:00 sati ujutro (vođena na hrvatskom jeziku), dok druga počinje u 18:00 sati (vođena na talijanskom jeziku); svaka šetnja traje otprilike dva sata.

Vođene ture neće samo pokazati talijansko nasljeđe, već će kroz talijansku kulturnu tradiciju pružiti vizuru i označitelje koji su navedeni u aplikaciji, a sve kako bi pružili fizičko i virtualno iskustvo multi-etničkog grada kroz interaktivno iskustvo koje će pojačati potencijal digitalnog i fizičkog aparata aplikacije. Namjera je organizatora da poveže nacionalne zajednice Rijeke te ponudi građanima i turistima dodatne ture u budućnosti, a koje bi obradile te se oslanjale na hrvatsko nasljeđe u gradu – na mađarskom, židovskom i Habsburškom nasljeđu, na Slovenskom i ostalim jugoslovenskim i post-jugoslavenskim tragovima na kulturi i svakodnevnici života u višeznačnoj i raznobojnoj Rijeci.

Zbog covid mjera ograničen je broj sudionika, a oni koji su zainteresirani za sudjelovanje na turama, mogu se prijaviti na mail rijekainflux@gmail.com.  Kreatori aplikacije nadaju se da će se ove vrste tura nastaviti organizirati te predlažu da svi zainteresirani slobodno kontaktiraju organizatore i talijansku zajednicu u Rijeci kako bi izrazili svoj interes u mogućnost daljnjih organiziranja tura, kao i onih na drugim jezicima.

Više o aplikaciji Rijeka Fiume in flux doznajte na službenoj stranici projekta www.rijekafiumeinflux.com

Komentari