Nogometna utakmica 11. kola SuperSport HNL-a između HNK Rijeka i HNK Hajduk proglašena utakmicom visokog rizika

87
nogomet

U nedjelju, 2. listopada 2022. godine s početkom u 15:00 sati u Rijeci, na gradskom stadionu Rujevica odigrat će se nogometna utakmica 11. kola SuperSport  HNL-a između HNK Rijeka i HNK Hajduk.

Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija – uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama  visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11),  Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje
Ulazi u stadion Rujevica biti će otvoreni od 13:30 sati.

Za ulaz u stadion morate imati:

 •           kupljenu ulaznicu i
 •           javnu ispravu s fotografijom.

Pozivaju se posjetitelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodit će sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

 •           unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 •           unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
 •           paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 •           maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
 •           unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 •           pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 •           pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
 •           bacanje predmeta u natjecateljski prostor te
 •           boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se:

 •           posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
 •           osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
 •           posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
 •           osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.

 
Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

L.B.

Komentari