Njegovo kraljevstvo maslac

21

Alan Meniga na društvenim je mrežama, kao veliki obožavatelj maslaca, napisao svojevrsnu odu maslacu. Njegovu objavu prenosimo vam u nastavku:

“Vjerojatno ste u većini mojih gastro škrabanja primijetili da sam obožavatelj maslaca odnosno bolje rečeno pročišćenog maslaca.

Ja ga oduvijek stavljam u sve živo…od prženja, pečenja, pohanaca, rižota, jaja na oko, omleta, kolača, palačinki pa do zgušnjavanja graha pri kuhanju. Pročišćeni maslac s fitiljem može poslužiti i kao svijeća-uljanica. Maslac jednostavno „zaokruži“ svaki okus.
No, kao što rekoh, još je bolje ukoliko sami napravite pročišćeni maslac. U frižideru može stajati i više od godine dana.
Maslac je od pamtivijeka korišten u svim mogućim kuhinjama. Osnova je i francuske kuhinje. I tako bijaše sve do unatrag pedesetak godina kada se netko sjetio da je maslac, kao životinjska prerađevina štetan. Za srce, za krvne žile, za sve živo. Maslac i sve životinjska masti (recimo punomasno mlijeko) su marginalizirani te se pojavila nova senzacija: umjesto maslaca margarin, a umjesto ostalih mliječnih proizvoda pojavio se „light“ pokret. Proizvodi s oznakom „light“ poprimili su kultni status, a ja koji sam još uvijek kupovao punomasne proizvode radio bi to krišom kako ljudi ne bi na mene upirali prstom kao zdravstveno neosvještenog pripadnika društva. Jebalo mi se živo…. Ja jednostavno te „light“ grozote, a nadasve margarin nisam mogao ni stavit u usta. No, situacija se promijenila, odnosno kako bi Aksentije Topalović u „Maratoncima“ rekao:
Ali gospodo, malo ste se zajebali…
Razlig (bez ikakvog dokaza) o štetnosti maslaca bila je zasićena masna kiselina koja se nalazi u njemu, koja se navodno uz kolesterol talozila u krvnim žilama i time ih sužavala. No, uzročnik suženja žila je nešto sasvim drugo: tihi ubojica-šećer i ugljikohidrati!!!
Dapace, studija “Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease“ objavljena u “The American Journal of Clinical Nutrition“ dokazuje da ne postoji apsolutno nikakva povezanost, već naprotiv da maslac djeluje preventivno protiv kardio-vaskularnih bolesti.
Kakav preokret!!!
-maslac sadrži vitamin K2 koji podržava vitamine A i D i minerale. Taj vitamin organizam vrlo teško sintetizira. Osim u maslacu možemo ga naći u većim količinama kod iznutrica krava sa visokogorskih pašnjaka
-maslačna kiselina koja se također nalazi u maslacu igra važnu ulogu u probavnom traktu. Djeluje antiupalno i preventivno djeluje protiv raka i autoimunih bolesti (Morbus Chron)
-od 81 grama masti koje se nalazi u 10 grama maslaca 51g su zasićene, 21g jednostavne nezasićene i 3g nezasićene masne kiseline. Tj. odnos odgovara idealnim potrebama ljudskog organizma. Uz to, maslac s visokogorskih pašnjaka ima i visoki udjel omega-3 masnih kiselina
-maslac sadrži mnogo vitamina i minerala neophodnih organizmu. A i E vitamine, jod, selen i beta-karotin
A drugi put, misli više o svinjskoj masti. To je tek spektakl!”
Snimka zaslona 2021-02-20 092417
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari