Snizili su PDV na lijekove, a cijena u nekim ljekarnama ostala je ista – Kako to?

27

Početkom 2019. PDV na bezreceptne lijekove smanjio se, prema odluci Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega su njihove maloprodajne cijene trebale biti osjetno niže.

Najprodavaniji bezreceptni lijekovi, analgetici i antipiretici prije Vladine odluke stajali su od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ova kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova trebala bi biti jeftinija od dvadesetak do tridesetak kuna. Jednako tako traženi lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku bi trebali biti desetak kuna jeftiniji. Hrvatska ljekarnička komora još je ranije procijenila da će maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova početkom 2019. pasti u prosjeku za 17-18 posto.

No je li u stvarnosti tome doista tako, teško je reći. Neki su proizvođači odmah reagirali i u startu svoju cijenu formirali računajući PDV po sniženoj stopi. Iz Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih lijekova pozdravili su Vladin potez kojim bi lijekovi trebali pojeftiniti ako proizvođači ne budu dizali veleprodajne cijene.

Još se u prosincu 2018. HUP-ova Udruga proizvođača lijekova i Koordinacija veledrogerija ogradila od odluke jedne farmaceutske kompanije u Hrvatskoj koja je odlučila povećati cijene svojih bezreceptnih lijekova, iako se PDV na te lijekove smanjuje s 25 na 5 posto.

Valja obratiti pozornost je li preparat registriran kao lijek ili dodatak prehrani. Uglavnom  je riječ o vitaminima, mineralima, preparatima za jačanje imuniteta, koji nisu pojeftinili!

Građanima preostaje da sami otkriju u kojoj su ljekarni bezreceptni lijekovi od 1. siječnja 2019. zaista jeftiniji.