Nevjerojatno! Uvodi se naplata PDV-a na male pakete iz Kine od 1. srpnja

39

Od 1. srpnja sve komercijalne pošiljke koje u Hrvatsku stižu izvan Europske unije bit će oporezivane PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti. To znači da za sve male pakete koje putem interneta naručujete iz Kine, ćete morati platiti i hrvatski porez na dodanu vrijednost u visini od 25 %.

Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 EUR (160,00 kuna), kažu iz Porezne uprave za Bug.hr. To će obuhvatiti sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja, neovisno o njihovoj vrijednosti. Ne zaboravimo da u “treće zemlje” od početka ove godine spada i Velika Britanija.

S tim u vezi, od 1. srpnja 2021. za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra u pošiljkama vrijednosti do 150 EUR (1.135 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz. Prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima. Drugim riječima, ova pravila vrijede samo za pojedinačne kupce, tj. obične građane.

Izuzetak su isključivo nekomercijalne pošiljke do 45 eura koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno. Ako krajnji kupac kupi robu vrijednosti do 150 EUR od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV i naplatiti ga od kupca kao dio prodajne cijene.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednosti do 150 EUR od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, a pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu, kupac je pri preuzimanju pošiljku obvezan platiti PDV po stopi od 25%.

Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju.

Ukoliko PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV na tako uvezenu robu.

 

Izvor: Bug.hr

Komentari