Nevjerojatno! Ljudi u kontejnerima u Glini i Petrinji ostali bez toplog obroka

47

U kontejnerskom naselju u Glini i Petrinji pojavila se obavijest da svi oni koji imaju mogućnost kuhati u kontejnerima više nemaju pravo na topli obrok. Odluka lokalnih stožera se pojavila u petak bez ikakvog dodatnog objašnjenja.

“Poštovani korisnici prehrane, ovim vas putem obavještavamo da se sukladno odluci Stožera Civilne zaštite od ponedjeljka 11. listopada 2021. hrana neće dijeliti korisnicima koji imaju mogućnost pripreme hrane u svojim mobilnim stambenim jedinicama ili kućama. Sukladno odluci, od ponedjeljka više nemate pravo na topli obrok”, stoji u obavijesti Stožera.

Podsjetimo, u siječnju je državna tvrtka Pleter od kuhara volontera preuzela kuhanje kada se kuhalo do 10 000 toplih obroka dnevno. Potom je taj broj smanjen na 2500 toplih i 500-tinjak hladnih obroka.

“Lokalni stožeri odlučuju o tome, ovo je odluka u Glini. Oko 9.000 obroka, koliko se pripremalo na Baniji kada je Pleter preuzeo prehranu, u međuvremenu se smanjilo na 2.200, dakle to je jedan proces i nije bilo neke pobune ni negodovanja. Glina nije prva koja je donijela takvu odluku, u Kostajnici to vrijedi još od travnja, u Majuru od travnja ili svibnja, isto tako u Sunji, i Sisak je značajno smanjio obroke. No moglo se ovo u Glini ljepše priopćiti ljudima u razgovoru, a ne samo ovako napisati.

Ima kontejnera koji nemaju kuhinje, ali većina kontejnera, uglavnom iz domaće proizvodnje, ima male kuhinje koje imaju kuhalo, pećnicu i sudoper. Naravno, nije to kuhinja kakve su u kućama ili stanovima, ali se u njima može kuhati, pa onda, ako lokalni stožeri donesu takvu odluku, oni više ne bi imali pravo na obrok. No to je odluka lokalnih stožera, mi se u to nismo miješali. I ranije je princip bio da Pleter kuha i dostavlja hranu, a da lokalni stožeri raspodjeljuju tu hranu kome je potrebna”, rekao je glasnogovornik Stožera civilne zaštite Mladen Pavić za Index.

L.B.

Komentari