Nevjerojatan uspjeh: dok je gotovo 9 tisuća maturanata palo, ona je riješila sa sto posto!

9

Ove je godine na ljetnom roku državne mature zabilježen najveći broj maturanata koji nisu zadovoljili za prolaz na maturi. No dok je njih gotovo 9 tisuća palo maturu, jedna je maturantica postigla stopostotni rezultat iz dva predmeta – i to onih koji slove kao najteži.

Iva Barać, maturantica III. gimanzije Split riješila je matematiku na A razini te fiziku kao izborni predmet bez greške. Za svoj rezultat  Iva će dobiti i 5 tisuća dolara vrijednu nagradu, koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na MIT-u Marin Soljačić, prenosi srednja.hr.

Istaknula je da svoj uspjeh duguje predanom radu, koji je održavala kroz četiri godine. Tijekom srednjoškolskog školovanja sudjelovala je na natjecanjima iz matematike i fizike.

Ove godine državna se matura provodi desetu godinu, a bilježi najlošije rezultate. Obavezne predmete pao je 1 041 gimnazijalac i 6 947 učenika strukovnih škola. Loša godina za maturante očituje se i u broju iznimno uspješnih maturanata. Prošle je godine stopostotni rezultat na dvama predmetima imalo 11 učenika, dok je ove godine to postigla samo splitska maturantica Iva Barać.

 

Komentari