Nevjerojatan uspjeh: dok je gotovo 9 tisuća maturanata palo, ona je riješila sa sto posto!

10

Ove je godine na ljetnom roku državne mature zabilježen najveći broj maturanata koji nisu zadovoljili za prolaz na maturi. No dok je njih gotovo 9 tisuća palo maturu, jedna je maturantica postigla stopostotni rezultat iz dva predmeta – i to onih koji slove kao najteži.

Iva Barać, maturantica III. gimanzije Split riješila je matematiku na A razini te fiziku kao izborni predmet bez greške. Za svoj rezultat  Iva će dobiti i 5 tisuća dolara vrijednu nagradu, koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na MIT-u Marin Soljačić, prenosi srednja.hr.

Istaknula je da svoj uspjeh duguje predanom radu, koji je održavala kroz četiri godine. Tijekom srednjoškolskog školovanja sudjelovala je na natjecanjima iz matematike i fizike.

Ove godine državna se matura provodi desetu godinu, a bilježi najlošije rezultate. Obavezne predmete pao je 1 041 gimnazijalac i 6 947 učenika strukovnih škola. Loša godina za maturante očituje se i u broju iznimno uspješnih maturanata. Prošle je godine stopostotni rezultat na dvama predmetima imalo 11 učenika, dok je ove godine to postigla samo splitska maturantica Iva Barać.

 

Komentari