Neobičan objekt pluta Kvarnerom: Nitko ne zna što je! Ministarstvo mora: “Odaslan ‘SECURITE’ signal, to nije naše!”

75

Na Kvarneru ovih dana pluta neobičan objekt u vidu dva improvizirana crna plovka između kojih se na sredini nalaze dva uspravna cilindra. Objekt nema nikakvih oznaka, a ono što je zanimljivije – nitko ne zna što je i čiji je taj objekt. Objekt je dužine oko 2,5 metra, širine oko 2 metra i visine oko 2,5 metra. Neobičan objekt uočen je kod Rt. Marlera 8 nautičkih milja u smjeru Martinšćica.

Oglašen SECURITE

Svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom Kvarnera oglašen je SECURITE, što je signal koji se odašilje kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje.

Morski.hr poslao je upit stručnjacima iz Oceanografskog zavoda u Splitu, kao i Hidrografskom institutu. Iz obje institucije su istakli da ne znaju o čemu se radi te da ovaj objekt nije njihov.

Objekt nije u upotrebi i nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za Morski.hr istaklo je: “Poštovani, vezano uz pitanje o neidentificiranome plutajućem objektu u sjevernom Jadranu, provjerom je utvrđeno kako objekt nije u upotrebi niti nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

S obzirom na poziciju i vrijeme plutanja, Lučka kapetanija Rijeka preko obalne radio postaje ORP – Rijeka radio, prema svim sudionicima u pomorskom prometu odašiljala je ‘SECURITE’ poruku, kako bi ih se upozorilo na isti i preveniralo mogući kontakt, od ponedjeljka, 13. lipnja, s početkom u 17.30h do srijede, 15. lipnja 2022. godine, sa završetkom emitiranja u 16.30h.

Prekid emitiranja poruke uslijedio je nakon što navedeni objekt više nije uočen.

O poziciji objekta obavještene su službe drugih tijela državne uprave, koje u svojoj nadležnosti izvršavaju plovidbene poslove.”

L.B.

Komentari