Nastavnici peticijom ustali protiv anonimnih prijava! Igračima s velikim brojem utakmica u nogama sudi ekipa iz počasne lože!

175
Srednjoškolci svoju budućnost vide u inozemstvu

Sindikat Preporod svojim je podružnicama poslao službeni dopis u kojemu poziva članove, ali i sve ostale, da potpišu peticiju protiv anonimnih prijava koju je pokrenula Mreža Nastavnici organizirano. Tekst prenosimo u cijelosti.

Kolegice i kolege!
Unatoč tomu što smo već podržali inicijativu pokrenutu od naše povjerenice Tamare Šoić i facebook-skupine Nastavnici organizirano o neprihvatljivosti provjere rada učitelja i nastavnika nakon anonimnih dojava, a napose nakon što vidimo da još uvijek nije dostignut broj od 10 tisuća koji su si kao cilj postavili pokretači, pozivamo Vas i ovim putem da svojim potpisom podržite ovu hvalevrijednu inicijativu.

Unatrag dvadesetak godina u više smo navrata kao sindikat upozoravali na neprihvatljivost postojećeg rješenja i napose na štetne posljedice koje na rad učitelja i nastavnika ostavljaju inspekcijski i savjetnički nadzori izazvani anonimnim dojavama. Ako se ne stane na kraj ovoj pojavi, a već sada se trećina svih provjera rada u školi događa bez utvrđenog identiteta prijavitelja, naskoro bi moglo doći do porasta ove, ionako isuviše raširene, neprihvatljive pojave.

Pokrenuta inicijativa, dakako, uz uvjet da bude prikupljen značajan broj potpisa, može pokrenuti rješavanje ovog problema u pravom smjeru. Zato, bez ikakvih dvojbi, svi koji prepoznajemo važnost problema i vrijednost iznesenih prijedloga, poduprimo svojim potpisom ovo važno nastojanje kolegice Šoić i Nastavnika organizirano“, stoji u pozivu koji potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

A povod je bio slučaj iz Tehniče škole u Rijeci. Profesorica hrvatskog jezika Tamara Šoić nije mogla otrpjeti što je petnaestogodišnjacima, koji su pobjegli s nastave i otišli piti na plažu, razrednica u suradnji s roditeljima opravdala svih sedam sati izostanka s nastave. Profesorica Šoić je slučaj javno objavila na stranicama mreže „Nastavnici organizirano“, a  učenike  koji su markirali propitala gradivo koje se bilo obrađeno na nastavi s koje su izostali te im podijelila negativne ocjene.

Uslijedila je anonimna prijava jednog roditelja i vrlo skoro i posjet više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje školi koja je od profesorice zahtijevala da se ispriča učenicima zbog povišenog tona i negativnih ocjena!

Peticijom za ukidanje anonimnih prijava u školama, adresiranom na ministricu znanosti i obrazovanja, premijera te predsjednika Sabora,  u dva je dana prikupljeno 6 tisuća potpisa. Nastavnici zahtijevaju hitne izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji.  Traže da se zaštiti funkcioniranje sustava onemogućavanjem anonimnih podnesaka prosvjetnoj inspekciji. Inzistiraju da se ne uvaže podnesci ukoliko podnositelj podneska nije poštovao uobičajeni protokol i hijerarhiju institucija – žalba nastavniku ili razredniku, Učiteljskom ili Nastavničkom vijeću, ravnatelju i Školskom odboru, piše Novi list.

nastabvnici org

Pojavit će se tako neka gospođa iz počasne, natkrivene, stadionske lože, ušetati u razred koji nikad prije nije vidjela, procijeniti djecu o kojoj ne zna ništa, procijeniti njihovu reakciju na nekakav umjetan, sterilan način rada na kakav nisu navikli pa će i oni sami djelovati umjetno i sterilno – i iz počasne lože donijeti svoj sud.

Usporedit će viđeno s onim što je pročitala u nekom udžbeniku jer s vlastitim iskustvom uspoređivati ne može.
Vlastitog iskustva gledatelji počasne lože nemaju, a ako su ga nekad i imali, ne znači da su se u stanju spustiti s tribina i ravnopravno s utreniranim igračima naviklim na kišu, sunce i sudačke smicalice – odigrati utakmicu do kraja
“, jedna je od zanimljivih objava na Facebook stranici Nastavnici.org koja je izazvala brojne komentare podrške i pokazala raspoloženje onih koji imaju veliki broj utakmica u nogama!

 

Komentari