Nastavnici odabrali: koja će se djela nalaziti na popisu lektire?

63

Prije nekoliko mjeseci digla se prašina kada je nova kurikularna reforma donijela novi popis lektire. Mnogi su žalili za Ježevom kućicom, Dnevnikom Ane Frank i drugim djelima koja su mnoge generacije čitale, a onda ih odjednom uklonili iz lektire. Međutim, među učiteljima je provedena anketa u kojoj su mogli izraziti svoje preferencije u vezi s lektirnim djelima.

Neka od djela na prvim mjestima za koja su učitelji rekli da bi voljeli obrađivati s učenicima za osnovnu školu su Pale sam na svijetu, Dnevnik Pauline P., Mali princ, a za srednje škole Lovac u žitu, Nora –Lutkina kuća, Životinjska farma, Kabanica, a od toga hrvatskih autora Judita, Koraljna vrata, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja.

Nastavnici i knjižničari odabrali su ukupno više od 700 djela. Ježeva kućica našla se na 15. mjestu na popisu za niže razrede, a Dnevnik Ane Frank na 7. mjestu za više razrede osnovne škole. Kanonska djela Ivane Brlić Mažuranić Priče iz davnine i Regoč našla su se na 26. i 27. mjestu. U anketi su nastavnici spomenuli i suvremeno djelo hrvatskog autora Kristiana Novaka Črna mati zemla.

Anketom se nastoji i nastavnike uključiti u odlučivanje o popisu lektire, no rezultati ankete nisu obavezni realizirati se kao popis. Ministrica Divjak uključila je Filozofski fakultet u Zagrebu i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u kreiranje kurikuluma. Za nabavu novih lektirnih naslova izdvojeno je 40 milijuna kuna.

Komentari