Nastavak financiranja prijevoza onkoloških bolesnika na terapiju u KBC Rijeka

152
kbc rijeka

Grad Rijeka i u 2024. godini nastavlja s projektom financiranja prijevoza onkoloških bolesnika na terapiju u KBC Rijeka.

Grad Rijeka je odlučio olakšati liječenje onkološkim bolesnicima koji žive na području grada Rijeke, i omogućiti im uslugu besplatnog prijevoza na terapiju. Tako je u travnju 2023. godine pokrenut projekt „Prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka“. Prijevoz se odvija tijekom tjedna, u periodu od 7:30 do 21 sati, i to od kućnog ulaza pacijenta do ulaza u Kliniku za radioterapiju i onkologiju i natrag. Sam pacijent može u prijevoz uključiti i svoju pratnju ukoliko za to ima potrebu.

Uslugu prijevoza vrši KD Autotrolej uz prethodno dostavljen popis korisnika, onkoloških pacijenata, od strane koordinatora za naručivanje Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, a Grad Rijeka, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, snosi fiksne i varijabilne troškove prijevoza, nastale prema stvarnom iznosu.

Sam prijevoz iziskuje dobru organizaciju i pripremljenost od strane svih dionika s obzirom da se radi o izrazito osjetljivoj skupini građana te zahtjevnoj terapiji liječenja. Od uvođenja ovog programa pa do kraja 2023. godine izvršeno je 1275 vožnji, odnosno uslugu besplatnog prijevoza koristilo je 646 pacijenata.

Na ovaj se način prvenstveno nastoji očuvati kvaliteta života i dostojanstvo oboljelih osoba, te koliko toliko olakšati im barem jedan segment, u ionako zahtjevnom postupku liječenja.

Kako stoji u zaključku gradonačelnika usvojenom na 61. gradonačelnikovom kolegiju, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života je u financijskom planu za 2024. godinu osigurao 85.000,00 eura za potrebe prijevoza onkoloških bolesnika, s područja grada Rijeke na terapiju, tijekom tjedna u vremenu od 7,30 do 21 sat, u KBC Rijeka.

Komentari