NASA objavila video kojim prikazuje rast temperature na Zemlji od 1880. do 2021.

68

Globalna prosječna temperatura površine Zemlje 2021. godine označena je kao šesta najtoplija godina u povijesti, prema analizi NASA-e.

Nastavljajući dugoročni trend zagrijavanja planeta, globalne temperature bile su 1,5 stupnjeva celzijusa iznad prosjeka za NASA-ino osnovno razdoblje 1951.-1980. i 1,9 stupnjeva celzijusa toplije od prosjeka na početku industrijske revolucije, izvijestili su znanstvenici s NASA-inog Instituta Goddard za svemirske studije (GISS) u New Yorku. NASA koristi razdoblje od 1951. do 1980. kao osnovu da vidi kako se globalna temperatura mijenja tijekom vremena.

Klimatske promjene egzistencijalna su prijetnja našeg vremena

Posljednjih osam godina najtoplije je otkako je moderno vođenje evidencije počelo 1880. Ovi godišnji podaci o temperaturi čine globalni temperaturni rekord – koji dokazuje znanstvenicima da se planet zagrijava.

“Znanost ne ostavlja mjesta sumnji: klimatske promjene su egzistencijalna prijetnja našeg vremena”, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

Nelson je trend zagrijavanja nazvao “neospornom činjenicom koja naglašava potrebu za hrabrim djelovanjem kako bi se zaštitila budućnost naše zemlje – i cijelog čovječanstva”.

L.B.

Komentari