Najveći omladinski Lions kamp u Hrvatskoj – Mladi iz 19 zemalja oduševljeni ljepotom Hrvatske

26

Hrvatska je ovog ljeta bila domaćin najvećeg Lions omladinskog kampa ikad održanog u našoj zemlji.

Mladi iz 19 zemalja svijeta upoznali su ljepote Hrvatske i zajedničkim druženjem, raznolikim radionicama te edukativnim aktivnostima stekli neprocjenjiva iskustva, nova prijateljstva i uspomene koje će zauvijek pamtiti.

Sudionici kampa koji dolaze iz SAD-a, Japana, Indije, Britanije, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Italije, Izraela, Litve, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Slovačke i Turske tjedan su dana boravili u Poreču, a uz podršku domaćih Lionsa, upoznali su se s brojnim  kulturnim i sportsko rekreativnim znamenitostima u Istri.

KAMP 2

Posjetili su Rovinj, Vrsar, Pulu, Grožnjan, Motovun i Pazin, a uz ljepote naše zemlje posebno su ih oduševili gostoprimstvo i srdačnost naših domaćina.

KAMP 7

U Hrvatskoj sam upoznala mnogo predivnih ljudi. Svaki sudionik kampa zaista je poseban na svoj način, a za nekoliko od njih vjerujem da će mi ostati prijatelji za cijeli život” , istaknula je Luna iz Izraela.

Mladi Lionsi svoj boravak u Hrvatskoj iskoristili su za neizostavan humanitarni cilj. Zajedničkim su snagama sudjelovali u humanitarnoj akciji bojanja ograde i ulaznog dijela Osnovne škole Poreč koja će svojim učenicima u novoj školskoj godini ponosno pokazivati razigrani pečat dobrote Lionsa.

KAMP 8

U Hrvatskoj mi je bilo toliko lijepo da sam ostala malo duže i provela prekrasno vrijeme s dvije obitelji. Bilo mi je zaista prekrasno i osjećala sam se kao kod kuće”, otkrila je Elizabeth iz SAD-a, dok je Ana iz Španolske Hrvatsku i svoje doživljaje opisala jednom riječju: “Raj!”

Lions Youth Camp and Exchange program utemeljen je sukladno prvom cilju lionizma: „Stvoriti i njegovati duh razumijevanja među narodima svijeta“ a održava se od 1974. godine. Uz misiju promicanja međunarodnog mira i razumijevanja, programi kampa i razmjene mladih pružaju  tisućama mladih u dobi od 15 do 22 godine iskustvo života u drugim kulturama i stjecanje novog  razumijevanje svijeta kroz putovanja u inozemstvo. Kao sudionici razmjene, mladi imaju priliku živjeti u obiteljima  u drugoj zemlji, upoznati  vršnjake iz cijelog svijeta, saznati sve o značaju i radu Lions organizacije, općenito i u zemlji domaćina, otkrivati vlastite vrijednosti i mogućnosti, naučiti  kako njegovati  i poštovati prijateljstvo  i različitost.

Razmjena i kamp u Hrvatskoj  organizirani su u porečkom kampu Lanterna na razini Lions Distrikta 126 Hrvatska, a  uz  partnerstvo i aktivno sudjelovanje Lions klubova domaćina LC Pula, LC Novigrad i LC Poreč, šire društvene zajednice regije u kojoj je kamp organiziran i obitelji koje su sudionicima kampa bili  domaćini prije ili nakon sudjelovanja u kampu.

Tijekom ove godine u razmjeni i Lions kampovima mladih diljem svijeta sudjelovalo je 17 mladih iz Hrvatske koji su boravili u Japanu, Martiniqu, Tajvanu, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Estoniji, Velikoj  Britaniji, Cipru, Norveškoj i Finskoj.

S gotovo 1,5 milijuna volontera, Lionsi su najveća humanitarna organizacija na svijetu. Pod sloganom „Mi Služimo“ koji ujedinjuje Lionse cijeloga svijeta oni pomažu slijepima i slabovidnima, podržavaju inicijative prekida nasilja između mladih, hrane gladne, bore se protiv globalnih epidemija kao što je dijabetes, pomažu područjima pogođenim prirodnim katastrofama i mijenjajući život na bolje, predani su zadovoljavanju potreba na lokalnoj i globalnoj razini.

Komentari