Nacionalni stožer civilne zaštite objavio nove epidemiološke mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak

95

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti na konferenciji za medije povodom uvođenja novih epidemioloških mjera. Capak je u uvodnom dijelu kazao: „Imamo rekord, 2421 novooboljelih. Hrvatska nije otok, neke zemlje u susjedstvu imaju goru situaciju. U čitavom svijetu raste broj novooboljelih. Incidencija mu je visoka, mi smo na sredini ljestvice europskih zemalja. Češka ima više od 1000. Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta.“

Beroš je upozorio na probleme u zdravstvenom sustavu: „Osnovni je izazov zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825. Imamo 8 više nego jučer na respiratoru. Nažalost, preminulo je 8 sugrađana. Pratimo situaciju u KB Dubrava koja je glavni oslonac. Imaju 226, 6 više nego jučer. Prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera. Aktivirat ćemo od ranije postojeće planove, aktiviramo Arenu. O našoj budućnosti odlučujemo svi mi sami. Ako držimo razmak, nosimo maske, držimo higijenu zasigurno ćemo smanjiti širenje virusa, zdravstveni sustav ne može bez toga.

Potom je Božinović predstavio nove mjere: “Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra u 0:00, s obzirom u Narodnim novinama, u ponedjeljak. Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja. Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u otvorenom prostoru i 1,5 metar u zatvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50. Na svadbama naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22h, samo svadbena mogu do 0:00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći). Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba.

Zabranjuje se prodaja alkohola od 00:00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih sveti. Mjere određuju na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti. Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli.

Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na posao ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Trebaju se smanjiti fizički kontakti između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama. Preporučuje se i reduciranje sastanaka na najmanju moguću mjeru. Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.”

Komentari