Načelnik dalmatinske općine poziva na povratak iz Njemačke i Irske – evo što nudi onima koji se vrate!

Načelnik Općine Gradac posebno poziva mlade na povratak!

174

Načelnik Općine Gradac Matko Burić osmislio je inovativnu mjeru, u želji da potakne na povratak one koji su se iselili iz malog mjesta na Makarskoj rivijeri. Tako je ovaj ambiciozni načelnik pokrenuo nekoliko poticajnih mjera koje stoje u nacrtu dokumenta o kojem će se odlučivati na idućoj sjednici Općinskog vijeća. U navedenom nacrtu stoji kako će svaki povratnik u Gradac dobiti 7500 kn naknade, koja bi trebala biti podijeljena u dva dijela. Prvi dio se dobiva odmah po potpisivanju ugovora s Općinom, a drugi nakon godinu dana boravka u Gradcu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ova se odluka neće odnositi na povratnike s područja bivše Jugoslavije, studente i starije od 40 godina.

Osim poticajne mjere za povratnike, tu je i poticaj za razvoj i unaprjeđenje proizvodnih djelatnosti u visini od 10.000 kuna, a isti se odnosi na poticanje sezonske prodaje na području općine. Oni koji dobiju predviđena sredstva ugovorom će biti vezani na obvezu rada proizvodnog pogona najmanje 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Sam načelnik Matko Burić ističe kako je svjestan toga da se Gračani koji su se snašli negdje u Irskoj ili Njemačkoj neće vratiti kući zbog nekoliko tisuća kuna. Međutim, naglašava i kako je ova mjera simbolična te nosi poruku da im je stalo do povratka njihovih stanovnika te da nova mjera na neki način predstavlja konkretan, prvi korak prelaska s riječi na djela.

„Volio bih da se mladi vrate, ali iskreno, nisam siguran hoće li ova mjera biti dovoljna”, navodi za Slobodnu Dalmaciju načelnik Burić, koji je upravo iz navedenog razloga u suradnji sa svojim timom krenuo i sa poticajima koji će omogućiti određeni kontinuitet u radu i zarađivanju.

Komentari