Na Malom Lošinju pronađena živa ličinka plemenite periske – Nazvana je Luce!

24
Izvor: Screenshot Facebook Hrvatski veterinarski institut

U uvali Artatore na Malom Lošinju u ponedjeljak je pronađena živa ličinka plemenite periske!

Hrvatski veterinarski institut u suradnji s udrugom Plavi svijet i specijalnom policijom iz Malog Lošinja pronašli su ovu ličinku tijekom pregledavanja kolektora namijenjenih prikupljanju ličinki periske. Periska je trenutno smještena u Aquarium Pula, a kao odrasla jedinka bit će vraćena u more.

U zaronu je sudjelovala Angela Bradarić, tehnička suradnica u našem istraživačkom timu, a u njezinom timu nalaze se i dr. sc. Željko Mihaljević i dr. sc. Miroslav Benić.

“U svibnju smo postavili mreže u ovoj uvali nadajući se da će morske struje na njih nanijeti ličinke periske. Sada te kolektore vadimo iz mora kako bismo ih pregledali te mladim periskama omogućili razvoj u kontroliranim uvjetima. Kad odrastu, vraćat ćemo ih u more“, kazao je dr. sc. Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima HVI-a.

Budući da je ličinku periske na kolektoru u uvali Artatore prva uočila Lucia Cordoba Lopez, biologinja iz Sevilje, mladoj je periski dano ime Luce.

„Periska Luce otkrivena je kasno poslijepodne, a kako bi sigurno i što brže stigla u Aquarium Pulu, u trenu se povezao lanac ljudi spremnih pomoći joj. Bez brzog, pažljivo izvedenog i koordiniranog transfera iz mora u akvarij mlada periska ne bi preživjela. Iz Aquariuma smo dobili jasan protokol pripreme mlade ličinke za put. Smjestili smo je u specijalni kontejner sa sedimentom s mjesta gdje je pronađena, te morskom vodom postojane temperature“, ispričala je Angela Bradarić, tehnička suradnica u istraživačkom timu HVI-a.

U sklopu projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu pokrenutog nakon masovnog pomora periski na Sredozemlju, institucije su u hrvatskom dijelu Jadrana potvrdile otkriće 18 živih jedinki plemenite periske. Svako novo otkriće, pogotovo mladih jedinki, iznimno je dragocjeno.

Snimka zaslona 2021-10-20 175908
Izvor: Screenshot Facebook

L.B.

Komentari