Na Kvarneru stabilno do daljnjeg, za vikend nailazak osjetno hladnijeg zraka

57
zima

Nakon što je zima napokon stigla u naše krajeve, uslijedilo je stabilno razdoblje u kojem je dominirala promjenjiva naoblaka uz dulja sunčana razdoblja, a višednevna bura također se smirila pa proteklih par dana prolazi u znaku kasne zime. Ipak, temperature bi se krajem ovoga tjedna ponovno mogle spuštati i u minus, no to bi mogao biti tek početak nailaska hladnog zraka koji bi se mogao zadržati i nekoliko dana nad nama.

Sinoptička situacija

Anticiklona će ovoga tjedna odigrati glavnu ulogu u krojenju vremena nad Europom, a centar te anticiklone trenutno se nalazi na zapadnim obalama Europe. Od tamo sustav obuhvaća područje čitave zapadne i jugozapadne Europe što uzrokuje povlačenje toplog zraka s područja Azora prema Škotskoj te spuštanje hladnog zraka s područja Skandinavije prema središnjoj i jugoistočnoj Europi.

S obzirom na blizinu sustava, njegovim će utjecajem prema Alpama pristizati sjeverno visinsko strujanje dok će se hladan zrak spuštati po krajnjem istočnom rubu Alpa i time okrznuti naše područje. Također dizanjem suhog zraka preko planine (istočni rub Alpa) i ponovnim spuštanjem niz planinu, zrak biva dodatno grijan pa bi period do vikenda mogao proći i uz nešto više temperature nego proteklih dana.

Međutim početkom vikenda se očekuje izduživanje grebena anticiklone prema sjeveru, a time će se omogućiti spuštanje hladnog zraka direktno prema našem području, no kako će i ovaj zrak biti relativno suh pošto će nailaziti sa sjeveroistoka, također se ne očekuju značajne oborine već samo dodatno zahladnjenje, vjerojatno i najhladnije ove zime.

To bi trebao biti tek uvod u duži period hladnijeg vremena s obzirom da bi se anticiklona nedugo zatim rastegnula preko središnje i sjeverne Europe i time pomogla u zadržavanju balona hladnog i suhog zraka nad našim područjem.

Detaljna prognoza za PGŽ

Četvrtak pretežno vedar, a samo u gorju uz mogućnost za prolaznu umjerenu naoblaku. U gorju će puhati slab do umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a na Kvarneru do popodne mirno, a zatim slab zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2- 7°C, u zaleđu Rijeke do -1°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Petak do sredine dana pretežno vedar, a zatim slijedi postepeni nailazak visinske naoblake koja bi trebala prekriti čitavo područje. Na Kvarneru slab vjetar promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru slab i umjeren zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 0°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Subota ponovno pretežno vedra. Zapuhat će slab i umjeren, a na Kvarneru lokalno i jak sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 2°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Nedjelja uz nešto više oblaka, posebno u drugom dijelu dana, a s nailaskom fronte može biti i slabih kratkotrajnih oborina, ponajprije u gorju. Zapuhat će i jaka bura, ali samo prolazno. Temperatura u padu, donosi RiMeteo.

L.B.

Komentari