Na kavi s Meštrom Sandijem i Majom Babin, novom kraljicom Riječkog karnevala

131
sandi pribanić i maja babin

Jubilarni četrdeseti po redu Riječki karneval sinoć je u prepunoj Dvorani mladosti okrunio novu kraljicu Maju Babin. Krunu joj je predala Dora Pilepić, najdugovječnija kraljica Riječkog karnevala, koja je zahvaljujući dobu pandemije vladala pune tri godine. Maja je imala veliku podršku svoje karnevalske skupine Draške maškare, navijalo se i slavilo, a gradonačelnik Marko Filipović Meštru Sandiju predao je ključeve grada i tako najavio početak vladavine maškara.

Maja Babin, nova kraljica Riječkog karnevala i meštar Sandi Pribanić, svoje su obaveze shvatili vrlo ozbiljno i bez obzira na jaku buru koja je nemilice puhala, krenuli obavljati svoje dužnosti. Već u jutarnjim satima posjetili su Narodnu čitaonicu, koja je zbog jake bure i nemogućnosti postavljanja štanda na Korzu, ugostila 16. Dan Mimoza, nacionalni dan prevencije raka vrata maternice.

sandi pribanić i maja babin
Doktorica Ira Pavlović Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ, Meštar Sandi i Maja Babin, kraljica Riječkog karnevala

Nakon toga susreli smo ih u Malom caffeu na kavi, sjedili su stol do nas, pa je to bila idealna prilika za kratko druženje i razgovor s njima, a jako nas je zanimalo što će nam ispričati simpatična i zgodna Maja Babin, nova kraljica Riječkog karnevala.

Maja nam je rekla da je još uvijek jako uzbuđena i pod dojmom sinoćnje večeri, koja je protekla kao u nekom snu. „Još uvijek ne vjerujem što se sinoć dogodilo, da sam postala nova kraljica Riječkog karnevala i kao da samo čekam da me netko probudi iz tog sna“. Bez obzira na buru, hladnoću i veliko uzbuđenje, Maja je sretna i ozarena, puna planova za svoju novu funkciju karnevalske kraljice. Priznala je da je konkurencija bila vrlo jaka, konačan izbor neizvjestan do zadnjeg trenutka, ali da su sve kandidatkinje bile odlične.
Na pitanje tko je zapravo Maja i što inače radi, ponosno je rekla da je učiteljica u Područnoj školi Krasica i da radi s djecom u produženom boravku. Tamo se s njima igra, uči, zabavlja te, pogotovo u ovo doba godine, njeguje maškaranu tradiciju. „Kod nas u školi već je tradicionalno da u pusno vrijeme poklanjamo pažnju maškarama, pa tako svaki petak u produženom boravku organiziramo maškarane tance i zabavu za naše male maškarice, jer tradicija se uči od malih nogu.“ U svemu će joj velika podrška biti i Meštar Sandi, koja se veseli novoj kraljici i petom godišnjem dobu u kojem, upravo zahvaljujući karnevalskom điru, sve postaje ludo i veselo. „Sve pozivam na brojne maškarane karnevalske događaje, ovo su dani stvoreni za druženje i zabavu.“ Hladnoća i bura uopće ga ne smetaju, jer kaže „Vrijeme karnevalistima ne smeta, prošli smo sve vremenske prilike i neprilike, tako da nam vrijeme ne predstavlja nikakvu prepreku. Puno je energije i truda uloženo, tako da vrijeme kakvo god ono bilo ne može utjecati na nas i naše veselje.“ Istaknuo je da Riječki karneval ove godine slavi veliku obljetnicu, četrdeset godina postojanja, pa se radi na pripremi novih događanja, a očekuje se preko 10.000 maškaranih sudionika u veseloj karnevalskoj povorci. „Riječki karneval najjači je brend u Hrvatskoj, proglašen je trećim karnevalom u svijetu, tako da me njegovo predstavljanje i moja uloga u tome čine vrlo ponosnim i sretnim, a vesele me i nova poznanstva, putovanja i druženja.”

Meštar Sandi spomenuo je i svog nekadašnjeg kolegu, Meštra Tonija, kojeg smatra svojim mentorom. „Meštar Toni je i sinoć bio s nama na biranju nove kraljice Riječkog karnevala. On je uvijek tu s nama, za mene je on institucija Riječkog karnevala“.
Nakon kratke pauze i kavice, srdačno smo se pozdravili. Trebalo je krenuti dalje, jer kao svaki pravi vladari Meštar Sandi i karnevalska kraljica Maja ništa ne prepuštaju slučaju, vode računa o svakom satu i svakom danu, jer karnevalsko vrijeme, kao i sve lijepo, brzo prođe.

Autor: D. P.

Komentari