Muževni budite: U Hrvatskoj se pojavila inicijativa koja promovira subordiniranost žena u odnosu na muškarce, biološki esencijalizam i druge rodne stereotipe

274
šibenik mirno okupljanje
Foto: Valerio Baranović
Ove  subote, 4. veljače, u Šibeniku, udruge  Š.U.M. i Fotopoetika organizirali su mirno okupljanje građana/ki  s ciljem isticanja potrebe da se ženska ljudska prava ističu i štite. Okupljanje je počelo u 10 sati, a povod za okupljanje niz je okolnosti i događaja koji se u posljednje vrijeme pojavljuje u Hrvatskoj, napose i u Šibeniku, a koji pak relativiziraju jednakopravan status žene u hrvatskom društvu poput činjenice da su žene najčešće žrtve intimnih partnera, da trpe različite oblike nasilja na radnom mjestu, u kući i preko institucija koje bi ih trebale štititi.

Muževni budite

Također, u Hrvatskoj se pojavila inicijativa koja putem medija muzevnibudite.hr promovira subordiniranost žena u odnosu na muškarce, biološki esencijalizam i druge rodne stereotipe što smatramo rodnom diskriminacijom i neprihvatljivim i nedemokratskim mišljenjem zbog kojeg bi inicijativi trebalo zabraniti javno djelovanje i preispitati sadržaj koji se objavljuje u kontekstu usklađenosti s pozitivnim antidiskriminacijskim propisima.

Žene nisu jednake te se za svoju jednakost iznova trebaju boriti

Nadalje, inicijalno siječanjsko okupljanje ove inicijative u Šibeniku nije bilo prijavljeno, niti je za njega ishodovana dozvola, no nitko nije preispitivao utemeljenost ili sadržaj okupljanja. S druge strane, zlorabeći birokratske procedure i ignorirajući ustavno pravo na mirno okupljanje našoj je inicijativi (koja promovira jednakopravnost bez obzira na vjeru, rasu, spol ili rod i druge karakteristike pojedinih društvenih skupina, za razliku od inicijative koja direktno želi suziti i ograničiti prava ženama) skraćeno vrijeme u kojem je moguće organizirati okupljanje. Osim toga, represivni je sustav nadgledao isključivo jedno mirno okupljanje građana, stvarajući nepotreban pritisak.
Zbog svega navedenog, ali i činjenice da je u Zagrebu održano isto događanje na istoj lokaciji u istom vremenu, s identičnim porukama, smatramo kako je ovo još jedna poruka ženama da nisu jednake te da se za svoju jednakost uvijek, iznova trebaju izboriti, poručuju iz šibenske Udruge mladih i KU Fotopoetika.

Komentari