Muškarac koji je silovao svoje pse osuđen samo na godinu dana zatvora!?

68

Općinski kazneni sud u Zagrebu danas je Ivora Ivaniševića proglasio krivim i nepravomoćno ga sudio na godinu dana zatvora. Presuda je stigla samo tjedan dana prije zastare. Podsjetimo, Ivanišević je pse rodezijskog goniča seksualno zlostavljao od neutvrđenog dana 2009. godine do 21. rujna 2015. godine, a nakon toga je kujica smještena u Dumovec, gdje je vrlo brzo uginula od ozljeda koje joj je nanio.

Psa je izgladnjivao, a potom mu je nakon silovanja za nagradu davao hranu i vodu. Na stotine CD-ova i DVD-ova to je snimao i dokumentirao, a policija je to sve pronašla u njegovom stanu.

Ivanišević je inače zaposlenik Europskog parlamenta i već se dulje vrijeme nalazio na bolovanju, član je Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, a sudilo mu se u odsutnosti s obzirom da je bio nedostupan hrvatskim organima progona i belgijskoj policiji, javlja Index. Ivanišević je čak šest godina uspješno izbjegavao suđenje u Hrvatskoj pod opravdanjem depresije i PTSP-a, a Općinski kazneni sud za njim je raspisao tjeralicu nakon što se nije pojavio na sudu 16. ožujka. Na ispitivanju se branio šutnjom, a krivnju za loše stanje pasa pokušao je svaliti na sklonište u Dumovcu tvrdeći da kod kujice nisu prepoznali lažnu trudnoću i lažne alergije.

Ivanišević prema presudi mora platiti i sljedeće troškove: 14.633 kune za kazneni postupak, 7733 kune za izradu nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka, 1900 kuna za psihijatrijsko vještačenje te troškove suda u iznosu od 5000 kuna, donosi Index.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i sutkinje Jasne Zoretić Rendulić, koja je spasila pravdu i ugled Hrvatske i koja je Ivoru Ivaniševiću zbog seksualnog zlostavljanja pasa dosudila maksimalnu kaznu zatvora od godinu dana za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

„Godinama svjedočimo najgorim slučajevima zlostavljanja životinja, no ovo je gnjusan i odvratan slučaj koji izaziva mučninu i osudu javnosti jer samo monstruozan um može godinama fizički i seksualno zlostavljati svoje pse, izgladnjivati ih i uvjetovati im hranu i vodu samo nakon što mu dopuste silovanje. Iako nepravomoćna, ova presuda vrlo je važna jer kao društvo ne smijemo nikada tolerirati seksualno ni bilo koje drugo zlostavljanje životinja niti dati počiniteljima poruku da izbjegavanjem sudskog postupka mogu proći nekažnjeno, navode Prijatelji životinja. Dodaju da je nedvojbeno dokazano da je Ivor Ivanišević mučio i silovao pse.

Iz Udruge smatraju da bi se za ovakve slučajeve trebala propisati daleko veća kazna, od najmanje pet godina zatvora. Na inicijativu Prijatelja životinja, u Zakon o zaštiti životinja 2017. godine uvrštena je zabrana korištenja životinja za spolni odnos, kao i s tim izjednačenih postupaka ili bilo kakvih drugih postupaka sa životinjama radi zadovoljavanja spolnih potreba čovjeka.

„Iako je kujica, koju je Ivanišević najbrutalnije seksualno zlostavljao, u međuvremenu preminula i kazna od godinu dana zatvora nije ni približno adekvatna boli i patnji koju su psi pretrpjeli, ova presuda vrlo je važna zbog sprječavanja sličnih kaznenih djela i zaštite žrtava koje se ne mogu same obraniti”, zaključuju Prijatelji životinja.

L.B.

Komentari