Možemo! Rijeka: Prekrcavanje rasutog metala u Luci Rijeka se nastavlja u većem obimu, a mjerenja kvalitete zraka su nedostupna i nedostatna!

206
možemo rijeka

Možemo! Rijeka održao je konferenciju za medije na temu prekrcavanja rasutog metala u Luci Rijeka. Na konferenciji su govorili saborska zastupnica Sandra Benčić, županijski vijećnik PGŽ Orjen Petković i riječki gradski vijećnik Nebojša Zelič.

Istaknuli su kako su se u protekla dva mjeseca dogodila dva velika ekološka akcidenta u sustavu gospodarenja otpadom – požar u reciklažnom dvorištu Pehlin te požar u pogonu za skladištenje i preradu polimernih sekundarnih sirovina u Osijeku. Treći je požar, srećom, spriječen pravovremenom intervencijom vatrogasaca i građana prošlog ponedjeljka u Hrvatskom zagorju. U posljednjih desetak godina je više puta došlo do požara – u krugu postrojenja PUTO u Zagrebu, ali i odlagalištu otpada Karepovac prije tri godine. Sva ta nekontrolirana izgaranja otpada bila su i ostala izravan napad na ljudsko zdravlje i najjasniji mogući pokazatelj da i sustavu gospodarenja otpadom nedostaje jasna vertikalna strategija gospodarenja masom razdvojenog otpada koje komunalna poduzeća prikupe i predaju ovlaštenim oporabiteljima. Upravo ta neaktivnost i prepuštanje slučaju nadležnog fonda pokazuju što i kako izvršna vlast na razini države zapravo misli o gospodarenju otpadom.

„U ljetnim mjesecima količina metala uskladištena na otvorenom prostoru lučkog područja Luke Rijeka je toliko porasla da sada već potpuno prekriva i nadvisuje sjeveroistočni zid lučkih skladišta Metropolisa. Istog onog Metropolisa, kojim se lokalna vlast, kao i rukovodstvo Luke Rijeka, vole hvaliti kao budućim prostorima u kojim bi se trebala razvijati nova, moderna, ekološki prihvatljiva radna mjesta u lučkoj operativi. Nikako se ne smije zaboraviti kako je upravo na tom području zabilježen i požar pred tri godine, koji je na sreću brzo lokaliziran, no pitanje što je to gorilo u nakupinama metala koje ne bi trebale biti zapaljive, ostalo je neodgovoreno“, istaknuo je Zelič.

Metalni otpad u luci Rijeka

Županijski vijećnik PGŽ, Orjen Petković istaknuo je da trenutačna tehnologija prekrcaja otpada u luci Rijeka stvara ozbiljne probleme za okoliš i zdravlje građana.

Tehnologija kojom se trenutno vrši prekrcaj je najjednostavnija moguća. Stanovnici Potoka i Brajde mogu vidjeti oblake prašine koji se podižu kad se metal prebacuje iz i u kamione. Jedina mjerenja kvalitete zraka koja su dostupna javnosti su one osnovne, zakonom propisane razine za gradske prostore, a i te nisu uvijek dostupne, a koje ne obuhvaćaju ciljane i stalne analize sastava lebdećih čestica. Potrebno je uvesti najmanje 2 mjerna mjesta za prikupljanje lebdećih čestica – PM 2,5 i PM 1,0 – te provesti analizu njihovog kemijskog sastava, a rezultati te analize moraju biti dostupni javnosti. Također, potrebno je provesti analizu kvalitete mora primarno na organska zagađivala: masti, ulja, otapala, boje i njihove raspadne produkte. Otpadni metal u transportu se provjerava na radioktivnost i to je sve. Zar je to jedino problematično i jedino što je potrebno provjeriti prije no što se smjesa zdrobljenih automobila, građevinskog željeza, krovnih limova, odvodnih cijevi i tko zna čega iskrca u središte grada, u prvo susjedstvo KBC-a? Pozivam bilo koju od odgovornih osoba u lancu koncesionar – Luka Rijeka i Lučka uprava – lokalna i regionalna vlast – Ministarstva prometa, pomorstva i veza kao i zdravstva, da izađu pred građane i kažu kako je prekrcaj u metala u Luci Rijeka apsolutno neopasan po zdravlje populacije“, rekao je Petković.

Saborska zastupnica Sandra Benčić postavlja pitanje odgovornosti i interesa u vezi s aktivnostima prekrcaja otpada u luci Rijeka te ukazuje na potrebu za transparentnošću i zaštitom zdravlja građana i okoliša.

„Kao Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša mogu reći da još uvijek imamo niske standarde zaštite kvalitete života i zdravlja ljudi, pa se ovakvim otpadom manipulira na otvorenom prostoru. To jesu gospodarske djelatnosti koje će se odvijati i ubuduće, ali je pri tome bitno prilagoditi se određenim standardima nakon priključenja Europskoj uniji. Prvenstveno se to odnosi na manipulaciju ovakvim otpadom u zatvorenom prostoru, koji ipak osigurava određenu vrstu zaštite zdravlja ljudi u okolini, a to podrazumijeva i privatna ulaganja aktera koji obavljaju takve djelatnosti. Tu se radi o tvrtkama koje posluju sa značajnom dobiti, te je potrebno da osiguraju i veće razine zaštite s ciljem smanjenja negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje stanovništva – mi kao država moramo to od njih i očekivati.“ – zaključila je Benčić.

Komentari