Može li se “sindrom zaboravljenog djeteta” dogoditi svakome od nas?

42

Nakon što je Hrvatsku jučer uznemirila vijest o smrti dječaka u Kninu kojeg je otac zaboravio u vrućem automobilu, psihijatar Vladimir Grošić za Novu TV je objasnio kako dolazi do tragedija poput ove.

Riječ je, naime, o sindromu zaboravljenog djeteta. Svake godine velik broj djece diljem svijeta strada zbog toga što su bila ostavljena ili zaboravljena u vrućem automobilu. “Taj sindrom se u struci smatra tragičnim događajem kada roditelji zaborave dijete na neko vrijeme u automobilu, s teškim posljedicama po zdravlje djeteta, a u najgorem slučaju i sa smrću. To se može svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati i reći meni se to nikada neće dogoditi, nego napravit ću sve da mi se to nikada ne dogodi“, objasnio je dr. Grošić.

Naglasio je i kako se ovdje ne radi o zanemarivanju djeteta ili pomanjkanju roditeljske ljubavi, već o poremećaju memorije: “Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna, promjene rutine, ali i alkohola, droga, lijekova. Sve to može utjecati na krajnji ishod. U literaturi se vidi kako je od devedesetih prema danas bilo čak šesto takvih slučajeva koji su završili smrtnim ishodom.”

Grošić je i sam doživio da je zaboravio dijete u vrtiću: “To se svima događa. U jednoj svakodnevici – automatizmom povratka s posla kući – dijete mi je ostalo u vrtiću. Srećom, bio je sretan ishod.“

Na pitanje kako nastaviti život nakon ovakve tragedije kazao je: “To je jako teško. Mi smo skloni osuđivati, govoriti ružne riječi. Dovoljna je već osuda samoga sebe, roditelja koji je to doživio. Treba potražiti stručnu pomoć i zajednica treba pripomoći da se život nastavi dalje i da sve ima smisla, pogotovo ako je riječ o drugom djetetu u obitelji ili braku“, prenosi Nova TV.

Komentari