Može li Hrvatska bez turizma? – panel na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

63
može li hrvatska bez turizma

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji održan je panel “Može li Hrvatska bez turizma?” u organizaciji Fakulteta i Hrvatskog društva ekonomista.

Prisutne su pozdravili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Marko Perić, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva pri Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende te gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin koji je, uz člana Uprave ACI Marine Joisipa Ostrogovića, Bernarda Zanzerovića iz Udruge poduzetnika u hotelijerstvu, doc.dr.sc. Katarinu Bačić iz Hrvatskog društva ekonomista i prof.dr.sc. Doru Smolčić Jurdana s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, sudjelovao u panelu.

Gradonačelnik Kirigin je, između ostaloga, naglasio da je zamisliti Hrvatsku, a osobito Opatiju, bez turizma teško, odnosno nemoguće.

Opatijska se privreda u 90 postotnom iznosu oslanja na turizam i srodne grane. U svakom slučaju domaći se turizam suočava s brojnim izazovima. Treba neprestano raditi na njegovoj održivosti, produljenju sezone, kvaliteti i očuvanju autohtone baštine te na većem i boljem oslanjanju na hrvatski proizvod i domaću radnu snagu. Svaka lokalna sredina treba štititi svoj prostor, ali prije svega pratiti kako se razvoj destinacije održava na lokalno stanovništvo koje ima određeni prag tolerancije kada je taj razvoj u pitanju”, kazao je Kirigin.

Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo početkom turističke sezone naglasivši važnost određivanja smjera u kojem turizam treba razvijati. “Možemo biti vrlo zadovoljni s najavom još jedne, po svemu sudeći rekordne turističke sezone, ali ipak svjesni činjenice da su rekordne sezone koje nižemo posljednjih godina sve tanje, stoga je neophodno odrediti smjer u kojem bi turizam trebalo razvijati. Iako je naša regija u samom vrhu po prinosima od turizma u Republici Hrvatskoj, dobro je što to nije jedini oslonac gospodarstva na našem području.” Posebno se zahvalio domaćinu na organizaciji skupa i činjenici da je jedan od ključnih centara za obuku kadrova u hotelijerstvu i turizmu na kojima se oslanja ova djelatnost, ne samo u Primorsko-goranskoj županiji već i cijeloj državi.

Svi su se panelisti složili da Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji prijeti opasnost od masovnosti, prevelikog broja nekretnina koje su u službi turista, a uz definitivan problem negativne demografije koji se neće smanjivati u budućnost, jedan je od jačih izazova u turistički razvijenim sredinama osigurati kvalitetno stanovanje domaćem stanovništvu.

Komentari