Mladić iz Istre koji se s Adamom Lockwoodom popeo na plominski dimnjak otkriva razloge zbog kojih su to učinili

84
Izvor: Instagram Screenshot

Dvojica mladića popeli su se na vrh najviše građevine u Hrvatskoj. Nakon toga, Britanac Adam Lockwood radio je zgibove na visini od 340 metara. Mladić, koji se uz Adama Lockwooda popeo na plominski dimnjak, za Glas Istre pod umjetničkim imenom Night Rider iznio je razloge zbog kojih su se njih dvojica pod okriljem noći i bez dozvole popeli.

Adam i ja smo se upoznali prije otprilike godinu i pol dana na društvenoj mreži Instagram, gdje sam ga zapratio jer sam vidio da se bavi istim stvarima kao i ja. Penje se po zgradama, dizalicama i ostalim urbanim strukturama. S obzirom da ja u Hrvatskoj nemam drugu osobu s kojom takve trenutke mogu dijeliti, sve više sam koristio Instagram da se povežem s ostalim ‘rooftoperima’ te sam se tako upoznao s Adamom. Nakon kratkog dopisivanja odlučio sam mu predložiti da dođe u Istru gdje ja živim jer se ovdje nalazi drugi najviši dimnjak u Europi. I sam sam se penjao na njega prije nekoliko mjeseci. Njegov dolazak smo dogovarali preko godinu dana, zato što je on svaki drugi tjedan, ako ne i češće, u nekoj drugoj državi i poprilično je zauzeta osoba. Prije nego je stigao u Hrvatsku bio je u Španjolskoj gdje je izvršio dva ‘free solo climba’. Popeo se na 144 metara visoki Torre Glories i na 154 metara visok Hotel Arts Barcelona.

Preskočili smo jednu od ograda i držali se u sjenama predmeta koji su bili oko nas sve do dimnjaka. Na dimnjaku je prvih sedam metara ljestvi uklonjeno, sve što vodi do prvih ljestvi na sedam metara visine je jedna sajla po kojoj smo se popeli. Kad smo se popeli do prvih ljestvi vidjeli smo da je metalni poklopac tih ljestvi zaključan lokotom pa smo se do sljedećeg kata penjali izvana jer su to jedine ljestve na dimnjaku. To smo sve izveli oko 2 ujutro jer smo znali da nitko ne očekuje da će itko pokušati učiniti to što smo mi napravili. Kako bi izbjegli mogućnost da nas netko vidi i uhvati, ostali smo na dimnjaku punih 21 sat, do sljedeće noći,” kazao je Night Rider za Glas Istre.

Istakli su kako riječ nije o penjanju zbog slave i pozornosti, već o činjenici kako se na visinama osjećaju opušteno i slobodno. Žele vidjeti mjesta iz druge perspektive, a ističu kako im je ovo jedan od najljepših trenutaka u životu i prva zajednička misija.

Komentari