Mirela Čavajda dobitnica nagrade Nada Dimić: “Ona je osoba godine u Hrvatskoj”

138
Izvor: Screenshot Instagram

U utorak 28. 6. 2022. u 20 sati Fond za druge dodijelio je Nagrade “Nada Dimić” i “Vesna Kesić” ispred glavnog ulaza u zgradu Doma HDLU na Trgu žrtava fašizma.

Nagrada Nada Dimić i Vesna Kesić

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj osobi ili kolektivu koji su svojim djelom i angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom životu, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju individualnih i društvenih sloboda.

Nagradu je osnovao i dodjeljuje Fond za druge, koji su utemeljili Zvonimir Dobrović i
Bruno Isaković, s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Nagrada se sastoji od “ulične kocke” (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s
ugraviranim imenima dobitnika i od novčanog iznosa od 7.500,00 kuna za svaku dodijeljenu nagradu.

Dobitnice nagrade Nagrade Nada Dimić su Mirela Čavajda i Vanja Jurić te organizacija Are You Syrious?

Svake godine dodjeljuju se dvije Nagrade “Nada Dimić”, a ove godine je žiri u sastavu Barbara BlasinDanka DerifajSonja DespotSnježana Pavić te Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović ispred Fonda za druge, odlučio da su dobitnice jedne Nagrade Nada Dimić Mirela Čavajda i Vanja Jurić, a druge nagrade Nada Dimić organizacija Are You Syrious?

U obrazloženjima nagrada između ostalog, stoji sljedeće: “Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj: njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj. Mirela Čavajda izložila se u korist vladavine zakona i poštivanja zakonskih prava tisuća drugih žena. Zahvaljujući hrabrosti Mirele Čavajde, zahvaljujući njenoj građanskoj odgovornosti razotkriven je sustav u kojem hrvatski doktori, uz blagoslov politike, odbijaju provoditi zapisani zakon. Ona je hrvatskoj javnosti otkrila da su vjerski ekstremisti oteli institucije, suočila nas je sa činjenicom da postoji stravičan nesrazmjer između zakona na papiru i realiteta. Društvo se mijenja tako što se građani solidariziraju protiv nepravde, a za to nije dovoljno samo načelno osuđivati kriminal, bezakonje, kršenje ljudskih prava. Mi to doista vidimo tek na primjeru, tek na svjedočenju žive osobe.

Vanja Jurić odvjetnica je i prijateljica Mirele Čavajda, uz koju je bila svakog trenutka. Strogo po zakonu i ništa mimo zakona, poruka je odvjetnice koja inzistira na punom korištenju svih građanskih prava koja nam u ovoj zemlji stoje na raspolaganju, a razni moćnici bi nam ih iz svojih raznih interesa to uskratili. Višegodišnjim predanim radom odvjetnica Vanja Jurić promijenila je odnose i u novinarskom svijetu. U posljednjih desetak godina novinar više nije smio imenovati neke javne aktere, jer bi ga oni tužili za klevetu, tražeći stotine tisuća kuna odštete, a sudovi, slabo upućeni u ulogu i funkcioniranje medija u demokratskom društvu, masovno su donosili presude u korist tužitelja. Vanja Jurić postala je u Hrvatskoj simbol borbe protiv SLAPP tužbi: to su neutemeljene tužbe koje podižu moćni pojedinci radi zastrašivanja i utišavanja kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa, koja su protivna interesima tužitelja. Hrvatska je jedna od članica EU s najviše takvih tužbi.”

Mirela Čavajda i Vanja Jurić su odlučile novčani dio donirati udruzi Sjena koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Prošle godine je ustanovljena i Nagrada “Vesna Kesić” za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste. Kroz Nagradu Vesna Kesić vjerujemo da će se vrijednosti za koje se Vesna borila u svom radu nastaviti kroz rad onih koji će tu nagradu dobivati. Prošlogodišnja dobitnica Danka Derifaj će na dodjeli uručiti Nagradu Vesna Kesić ovogodišnjoj laureatkinji Tamari Opačić.

 

L.B.

Komentari