Mićović: ”Rijeka je na vrhuncu širenja zaraze. Očekujem da će mjere uskoro polučiti rezultate”

75

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. sc. Vladimir Mićović gostovao je u Otvorenom gdje je rekao kako je transmisija na vrhuncu i kako je pokretana uglavnom britanskom varijantom koja je dominantna: „Pokretana je uglavnom britanskom varijantom koja je dominantna. Zadnjih tjedana su visoke brojke hospitaliziranih i na respiratoru, pa se zatvaranje moralo dogoditi. Treba s oprezom govoriti o novooboljelima i gledati omjer između otkrivenih i onih koji se liječe u bolnici.“

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na pitanje je i situacija zabrinjavajuća, rekla je da smo ušli u novi val, ali ne kao što je bilo u studenom ili prosincu. Apelirala je na pridržavanje preporuka i mjera. “Bilo bi dobro da je i više ljudi cijepljeno, ali svjesni smo situacije s nabavom cjepiva, obuhvat nije kakav smo mogli imati”, rekla je. Do sada je stiglo 820.000 cjepiva, najviše Pfizera, gotovo 400.000, nešto više od 100.000 Moderne i nešto manje od 300.000 AstraZenece, a do kraja lipnja dolazi 1,4 milijuna doza Pfizerovog cjepiva. “Tako će biti omogućeno procjepljivanje najmanje 50 %-55 % odraslog stanovništva”, ustvrdila je.

Ipak, Mićović je kazao da što se tiče procijepljenosti, Primorsko-goranska županija je najbolja te nema odbijanja cijepljenja AstraZenecom. Istaknuo je podatak kako je 17 700 građana procijepljeno Pfizerom. „To govori kako su građani prihvatili obje platforme unatoč konfuznim informacijama“, naglasio je Mićović.

Prof. dr. sc. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je ranije izjavio da bi za dva tjedna broj dnevno zaraženih mogao premašiti 4000, objasnio je da je to model koji govori što će se u budućnosti događati ako se ništa od parametara ne bi mijenjalo, a nama se parametri stalno mijenjaju. “Prognoze su vrlo rijetko potpuno točne, ovaj model nam služi za razumijevanje mijenja li se obrazac epidemije ili ostaje konstantan”, rekao je, a prenosi HRT.

Komentari