Mercedesova službena stranica posvećena fenomenu hrvatskog gradića – Ljubav Imoćana i “merđana” je vječna i neraskidiva!

359

Imotski je vjerojatno jedino mjesto na svijetu u kojem je najveći broj Mercedesa po glavi stanovnika. Dugovječna ljubav ovog hrvatskog gradića i Mercedesa je tolika da se o njoj pročulo sve do Njemačke.

Nigdje toliko ne vole Mercedese koliko u malom hrvatskom gradu Imotskom – to je ljubav!, stoji na službenoj stranici Mercedes-Benza. Njihovi su novinari odlučili posjetiti Imotski i saznati više o fenomenu gradića čiji građani obožavaju Mercedese. Imotski ima 8.000 stanovnika i isto toliko registriranih Mercedes-Benza. Lani su najavili i podizanje spomenika „merđanu“ na mjestu nekadašnjeg autobusnog kolodvora. Nešto razmišljaju da mercedes postane i njihov suvenir.

I zaista, kada su novinari stigli u Imotski, shvatili su da gradićem dominiraju Mercedesi, što je ondje sasvim uobičajeno.

Neobično im je bilo vidjeti baš sve generacije Mercedesa, a još neobičnije što ih voze sve generacije Imoćana. Mercedesi u Imotskom zatiču se na livadama, u poljima, vinogradima. I oni u nevozećem stanju služe nekoj svrsi. Uostalom, gdje će se Imoćanin odreći svoga mercedesa.

Za posjeta Imotskom novinari su susreli 78-godišnjeg imotskog svećenika Ivana Turića. Jasno, i velečasni vozi Mercedesu 280SL Roadster iz 1969., zlatne boje s automatskim mjenjačem. Na pitanje odakle toliko Mercedesa u Imotskom velečasni Ivan duhovito zaključuje „nisu padali s neba, to je sigurno”. Uz Mercedes 280SL Roadster iz 1969 velečasni Ivan u garaži ima i Mercedes 450 SLC (C 107) iz 70-ih i 80-ih.

Na pitanje je li sretan čovjek velečasni veli “Jesam. Mercedes-Benz je jednostavno kralj cesta”. Vjeruje velečasni Ivan da je Mercedes zapravo remek-djelo.

I za obitelj Ivana Topića Mercedes-Benz je “kralj automobila”. Imaju ih čak 13, nekoliko Stroke Eights i SL modela kao i model G-klase. Dvanaest ih je u voznom stanju, a jedan se obnavlja. „Taj auto govori o načinu života, on je smisao života, stvar statusa i tradicije“ objasnili su Topići njemačkim novinarima.

Duhoviti Imoćani vele – ako kod njih netko slučajno kupi automobil koji nije Mercedes, najprije provjere je li s njim sve u redu, je li zdrav u glavi. Ako jest, onda se dogovore, skupe novac i pomognu čovjeku da kupi pristojan auto, da se ne sramoti po gradu. Ukratko, „taj auto govori o načinu života, on je smisao života, on je stvar statusa i tradicije“ objasnili su Topići njemačkim novinarima.

Uz istraživanje ovoga imotskog fenomena na stranici Mercedes-Benza predstavljene su i prirodne ljepote, Modro i Crveno jezero, te naši reprezentativci, porijeklom Imoćani, Ante Rebić i Ivan Strinić.

Konačno, otkrili su i vezu Mercedes-Benza i Imoćana. Datira još od 60-ih godina kada su brojni stanovnici Imotskog odlazili na privremeni rad u Njemačku. Mercedes-Benz bio je trofej, potvrda njihova uspjeha i teškoga rada. Onaj tko se u grad vrati bez automobila s prepoznatljivim znakom na „haubi“ nije uspio.  I imotski baristi njeguju Mercedes-Benz priču, poslužuju cappuccino u obliku trokrake zvijezde.

https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/lifestyle/classic-magazine/in-the-star-studded-village/?csref=_sm%3Awa_ctastrap&fbclid=IwAR2qfDREXarNzsmI9KCJEZQk42KkwWwX5iapsw3zGl6-meRWMhmhYi2-ue4

Komentari