Medvjedi iz Korenice premještaju se u Kuterevo, vlasnik se pobunio

74

Šokantni prizori medvjeda zatočenih iza restorana Macola u Korenici izazvali su reakcije posjetitelja te Prijatelja životinja. Prema zakonu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. rok medvjedi ne smiju biti u zatočeništvu privatnih osoba, kao što je Željko Orešković. Vlasnik je medvjede zatočio nezakonito, a drži ih radi financijske koristi, dok o njima ne vodi potrebnu brigu.

Tako se moglo vidjeti medvjede koji leže na betonu, uz prašnjavu cestu i buku prometa, što su neprirodni uvjeti za njihov život. Prijatelji životinja u više su se navrata obraćali nadležnim institucijama da poduzmu nešto kako bi se prekinulo jedanaestogodišnje iskorištavanje medvjeda.

Iz Državnog inspektorata i Ministarstva poljoprivrede konačno su stigle dobre vijesti: medvjedi koji se drže u neprikladnim uvjetima u privatnom vlasništvu u Korenici bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo. Pripremaju se uvjeti za sigurno premještanje medvjeda, a potom će veterinari pregledati zdravstveno stanje medvjeda.

Međutim, oglasio se i vlasnik Orešković protiveći se oduzimanju svojih, kako kaže, ljubimaca Mrkija i Brundu. Rekao je da je medvjede othranio kad im je ubijena majka. Napomenuo je da će učiniti sve što treba kako bi mu se omogućilo da zadrži medvjede, izvještava jutarnji.hr.

Komentari