Maske postaju obavezne, a Stožer danas donosi nove mjere

89

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će donijeti nove mjere. Uvest će obvezu samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, okupljanja će se ograničiti na maksimalno 100 osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima. Mjere bi trebale stupati na snagu postupno.

Ponovnom uvođenju mjera doprinijela je činjenica da u Hrvatskoj ne postoji više nijedna županija bez zaraženih koronavirusom, a trenutan broj aktivnih slučajeva je 934. Nova žarišta pojavljuju se svaki dan, a najčešće su vezana uz okupljanja.

Mnoge europske zemlje su još prije tjedan dana građanima Srbije i Bosne i Hercegovine odredile da pri ulasku u njihovu zemlju moraju u samoizolaciju. Sjeverna Makedonija donijela je odluku da građani Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine bez PCR testa ne mogu ući u zemlju. Austrija je uvela karantenu pri ulasku u svoj teritorij za građane Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore. Austrijski kancelar Sebastian Kurz objavio je i da na granične prijelaze Austrije sa Slovenijom i Mađarskom šalju dodatnih 1800 policajaca te da će svi putnici biti pregledani. U Sloveniji pak se šire vijesti o velikom broju porasta slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj te slovenske vlade već danima upozoravaju svoje državljane da razmisle žele li putovati u Hrvatsku. Prošli tjedan, infektologinja Bojana Beović predložila je da se Hrvatsku stavi na crvenu koronalistu, no u vladi taj prijedlog nije prihvaćen.

Izvor: Jutarnji list

Komentari