Majka iz Koprivnice proglašena krivom jer nije cijepila dijete!

166
Cijepljenje djeteta / ilustracija

Tridesetpetogodišnja majka iz Koprivnice proglašena je krivom i kažnjena s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, unatoč zakonskoj obavezi.

Inspektorica koja je obavila nadzor u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici ustanovila je kako dijete nije cijepljeno protiv nijedne zarazne bolesti, piše Večernji list, a trebalo je, prema nalazima inspektorice u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici, biti cijepljeno protiv bolesti izazvanih haemophilius influenze tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života.

Majka se na prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici branila “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima”. “Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete“, prenosi Večernji list.

Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu, ocijenivši je neosnovanom uz obrazloženje kako je program cijepljenja djece u Hrvatskoj isti za sve te sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija smanjuje značajno.

Komentari